Bh. autorica Lana Bastašić raskinula ugovor s njemačkim izdavačem zbog šutnje o genocidu u Gazi

r
Moralno je upitno jer se čini slijepim i gluhim za patnju palestinskog naroda u istoj regiji, poručila je Bastašić

Nagrađivana bh. autorica Lana Bastašić raskinula je ugovor s njemačkim izdavačem zbog njegove šutnje o izraelskom ratu protiv Gaze.

Bastašić je svoju odluku saopštila na Instagramu gdje je objasnila kako je do odluke došla uprkos njemačkom prijevodu njene knjige koji joj pruža mnogo prilika, čitanja, festivala i spisateljskih rezidencija.

- Moralno je upitno jer se čini slijepim i gluhim za patnju palestinskog naroda u istoj regiji. To je, u konačnici, intelektualno lijeno jer delegira antisemitizam na Bliski istok, ne videći ga u vlastitoj domovini, u samim političkim i kulturnim strukturama njemačke države - poručila je Bastašić.

Inače, njemačka Vlada je jedan od najglasnijih saveznika Izraela od nedavne eskalacije sukoba na Bliskom istoku. U petak je vlada saopćila da je optužba za genocid protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde potpuno neosnovana i predstavlja “političku instrumentalizaciju” konvencije UN-a o genocidu.

Ovaj stav je posebno izazivao podjele u njemačkom kulturnom sektoru. Najava spisateljice Bastašić o raskidu ugovora dolazi sedmicu nakon pokretanja peticije kojom se poziva na bojkot njemačkih kulturnih institucija zbog, kako se tvrdi, njihove “Mekartijevske politike koja guši slobodu izražavanja, posebno izražavanja solidarnosti s Palestinom”.

 

Objavu pogledajte KLIKOM OVDJE

 

Foto : Instagram