Bh. društvo podijeljeno na ekstremno bogate i siromašne: Skoro 2.500 penzija stane u nečiji godišnji prihod

Home

Bh. društvo podijeljeno na ekstremno bogate i siromašne: Skoro 2.500 penzija stane u nečiji godišnji prihod


Prema podacima Porezne uprave FBiH (PU), najviši ostvareni prijavljeni prihod pojedinca iznosio je čak 792.546 KM! Toliko, naime, zajedno dobije 2.431 penzioner sa minimalnim primanjem od 326 KM. 

Ovaj podatak ukazuje na veliki nesrazmjer imovinskog statusa bh. građana.

Građani sa prosječnom plaćom, koja u FBiH iznosi 847 KM, godišnje zarade 10.164 marke, što je za nevjerovatne 782.382 KM manje od iznosa najvišeg prijavljenog prihoda.

To i više nego dovoljno govori o ekstremno velikoj socijalnoj razlici stanovništva u našoj zemlji. To uveliko utječe i na psihološko stanje bh. građana, potvrđuje psiholog Čedomir Novaković. 

Image removed.

"U poslijeratnom periodu najteža bolest je kokuzluk, on se vrlo teško liječi. Treba razmotriti i kako je neko zaradio toliki novac, da li ga je dobio na igrama za sreću. Građani prate vijesti i primijete da su razlike među ljudima sve izraženije. Za osobe koje imaju materijalnih problema, iznošenje ovakvih podataka je stresno i ostavlja prostor za depresiju, zdravstvene probleme, ali može dovesti i do fatalnih posljedica" ,pojašnjava Novaković.

 

(Izvor:avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Ned, 02/07/2017 - 22:55

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top