Bh. izvoznicima trebat će godine da se vrate na tržište Kosova

dčfjdčdfjl
Naša zemlja je bila kolateralna šteta, u prošloj godini izgubila 133 miliona KM

Novoimenovani premijer Kosova Albin Kurti najavio je da će Kosovo od 15. marta ukinuti takse na robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Taksa će biti u potpunosti ukinuta 1. aprila na period od 90 dana ako Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Dvije godine

Državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac za „Avaz“ je kazao da će odluka o ukidanju takse na uvoz sirovina iz BiH i Srbije na Kosovo omogućiti privrednicima iz BiH da svoje proizvode ponovo plasiraju na kosovsko tržište.

- Ovo je, prije svega, političko pitanje. BiH je tokom 2018. godine uspjela na Kosovo da izveze oko 133 miliona maraka u robi, dok je tokom 2019. godine to bilo svega četiri miliona. To dovoljno govori o spoljnotrgovinskoj razmjeni - istakao je Košarac.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković naglasio je da je BiH tokom dvije godine, otkako je Kosovo uvelo takse, izgubila oko 132 miliona maraka.

  • Košarac: Političko pitabnje - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Nove odluke

Imamo informacije da će od 15. marta doći do ukidanja taksi na repromaterijale, a za ostale robe od 1. aprila. Mi smo za vrijeme kosovskih taksi izgubili tržište u vrijednosti od 132 miliona maraka. S Kosova smo uvezli svega 6 do 7 miliona KM robe. Imali smo vrlo kvalitetno izvozno tržište. Pozdravljamo odluku nove kosovske vlade i nadamo se da će doći do njenog realiziranja – kazao je Vuković.

On je dodao i da će se izvoznici iz naše zemlje nakon ukidanja taksi susresti s novim poteškoćama jer moraju ponovo „osvajati tržište“.

Puno izgubili

S tim se slaže i ekonomski analitičar Duljko Hasić. Ističe kako smo uvođenjem taksi puno izgubili, ali da povratak neće biti lagan.

- Firme iz BiH bile su ušle na tržište Kosova i uložile mnogo sredstava da osvoje tržište. S druge strane, blokadom.

Znali smo da je to političko pitanje

Vuković ističe kako moramo pogledati istini u oči i priznati da smo na gubitku.

- Naši privrednici izgubili su tržište. Ranije smo upozoravali, a to se i pokazalo tačnim, ovo nije bila privredna odluka, već čisto političko pitanje Kosova prema Srbiji, a BiH se našla kao kolateralna šteta – dodao je Vuković.

 Specijalni predstavnik američkog predsjednika za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel (Richard Grenell) saopćio je da Amerika ne podržava polovične mjere premijera Kosova.