Bh. ljekar nakon oporavka od korone: Ne znam da li bih imao snage ponovo proći kroz to

Aleksandar
Primarijus doktor Aleksandar Dobrovoljski, gastroenterohepatolog zaposlen u Univerzitetsko kliničkom centru RS u Banjoj Luci u aprilu se zarazio koronavirusom, a šest mjeseci kasnije kaže da još nije isti kao prije korone, kao i da ne zna da li bi imao snage takvo stanje proživljavati ponovo.

 

Dobrovoljski je rekao da nema sumnje da koronavirus postoji, kao i da niko ne treba da misli da se ne može zaraziti.

"Svi se možemo zaraziti i nema sumnje da ta bolest sama po sebi nije opasna, jako je opasna i jednostavno trebamo sve uvjeriti i moraju svi vjerovati da to, ta pošast savremenog doba jednostavno oko nas postoji i stalno nas vreba", kazao je Aleksandar Dobrovoljski.

Kao ljekar gastroeneteohepatolog, endoskopista, Dobrovoljski radi invazivne endoskopske pretrage, koje same po sebi predstavljaju veliki rizik, zbog ostvarivanja kontakta sa bolesnim pacijentom i postojanjem mogućnosti da se dobije koronavirus

On se i zarazio na taj način, u endoskopskom kabinetu, kada mu je došao pacijent koji je bio COVID pozitivan. Dobrovoljski kaže da je htio da preduprijedi takvu situaciju i da provede sve epidemiološke mjere zbog čega je zahtijevao od kolega da urade i testove. Desilo se da pacijent nije testiran, a Dobrovoljski je vjerovao da su kolege to uradile.

"Nakon dva dana sam osjetio jednu užasnu malaksalost, jedan užasan umor. Iz punog zdravlja, iz pune radne snage, jer sam radio puno i prije podne i poslijepodne jednostavno od toga me svega otrgnulo i maltene bacilo u postelju", prisjetio se Dobrovoljski prvih simptoma.

Nakon toga prestao je osjećati ukuse, sve što je jeo i pio bilo je neukusno, gotovo i ružno pa je nakon toga izgubio i apetit.

"Niti sam mogao da jedem, niti sam mogao da pijem bilo šta i naravno bio je skok temperature ne tako velik kao što zna biti kod drugih pacijenata, ali dovoljan bio da me toliko umrtvi, onesposobi da sam morao leći u COVID infektivnu bolnicu u to vrijeme", pričao je Dobrovoljski.

Sve mu se to desilo u periodu početka pojave COVID-a kada se epidemija rasplamsavala, sredinom aprila.

"Onda sam onako bespomoćno ležao u tom bolesničkom krevetu. Sad sam ja bio pacijent, nisam bio ljekar. Moje kolege su oko mene bile, brinuli se za mene, davali terapiju, pazili na mene. Jedno osam-devet dana nisam mogao ništa ni da jedem ni da pijem bio sam toliko umoran i malaksao da nisam mogao otići ni do toaleta. Jednostavno to je bilo strašno bespomoćno stanje da ne bi volio da se ikad više ponovi u mom životu", kazao je Dobrovoljski.

Bio je hospitalizovan 15 dana, a najteže mu je bilo prvih deset dana. Priča kako su se njegove kolege dogovarale o terapiji i zaključile da bi bilo neophodno da mu se uvede biološka terapija, koje je srećom bilo u bolnici i dobio ju je, poslije čega mu je bilo puno bolje. Prvo mu se pojavio apetit, pa je mogao da koristi tečnosti, a petog dana poslije biološke terapije postao je COVID negativan i morao je izaći iz bolnice nakon čega je uslijedio rehabilitacioni proces dug skoro dva mjeseca.

U kući je priča bio u kući u nekoj vrsti poluizolacije od ukućana. Članove porodice uspio je zaštititi pa je nosio masku, ležao u svojoj sobi, koristio poseban pribor za jelo i druge lične stvari