Bh. općina daje po 800 KM za svakog zaposlenog

.
Za program podrške subjektima male privrede u budžetu Općine Bosanska Krupa planirano je 225 hiljada KM.

 

Općina Bosanska Krupa pozvala je subjekte male privrede iz Bosanske Krupe, pravna i fizička lica, kojima je naredbama štabova Civilne zaštite zabranjen rad, a nisu ostvarili pomoć sa višeg nivoa vlasti, da se prijave za dodjelu nepovratnih sredstava koja će se koristiti kao refundacija za isplaćene plaće u periodu 18. mart - 12. maj 2020. godine u iznosu od 800 KM po svakom zaposlenom.

Oporavak

Prijaviti se i ostvariti novčanu pomoć mogu pravna i fizička lica registrovana na području Bosanske Krupe, koja su izmirila obaveze prema Općini i koja nisu ostvarila pravo na sredstva iz budžeta USK-a za isplatu dijela plaća za mart i april tekuće godine.

 

 

- Za realizaciju programa podrške subjektima male privrede u budžetu Općine Bosanska Krupa planirano je 225 hiljada KM. Prema našim analizama i projekcijama, to je iznos koji bi trebao zadovoljiti potrebe ciljanih grupa, kazao je za Oslobođenje načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

 

 

Dodao je kako ih je na ovaj program ponukala volja i želja da pomognu privrednicima i njihovim radnicima jer “shvatamo i cijenimo njihovu izrazito važnu ulogu u razvoju lokalne zajednice”.

 

Izdvajanja za sve mjere podrške privredi i poljoprivredi u svrhu suzbijanja posljedica pandemije iznose 950.000 KM

 

 

- Ovo je posljednja u nizu mjera podrške koju smo donijeli i koju realizujemo, ali vjerovatno ne i posljednja koju ćemo donijeti. Voljeli bismo pomoći i onim subjektima koji nisu imali zabranu obavljanja djelatnosti, ali nisu imali ni prihoda u vrijeme prirodne nesreće. U zavisnosti od raspoloživih sredstava planiramo poduprijeti i takve privrednike, ali više ćemo o tome znati u narednom periodu, istakao je Halitović.

 

 

Kako je dodao, u svrhu saniranja ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa, te kako bi oporavili lokalnu privredu, u aprilu su donijeli dvije odluke.

 

Odluke

- Jedna se tiče privremenog subvencioniranja troškova komunalnih naknada, naknada za privremeno korištenje javnih površina i računa za odvoz otpada, gdje prema utvrđenim kriterijima postupamo po službenoj dužnosti, a druga se tiče subvencioniranja iznosa redovne kreditne kamate, za šta je poziv privrednicima otvoren do kraja godine. Značajna sredstva utrošili smo i u poljoprivredu. Na poziv koji je Općina Bosanska Krupa objavila krajem marta javilo se više od 800 zainteresiranih poljoprivrednih proizvođača. Svima smo obezbijedili repromaterijal (sjeme kukuruza, graha i krompira, mineralno đubrivo i zaštitna sredstva) za sjetvu redovnih i dodatnih površina, podsjetio je Halitović.