Bh. parlamentarci u posjeti migrantskim centrima u USK

321
Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obišli su danas privremene prihvatne centre Borići i Lipa na području Bihaća.

 

Predsjedavajući Zajedničke komisije Lazar Prodanović iz SNSD-a, te članice Mirjana Marinković - Lepić iz Naše stranke, Marina Pendeš HDZ i Aida Baručija iz Nezavisnog bloka tom prilikom upoznali su se s aktuelnim stanjem u ovim centrima a sagovornici su im bili zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar, te Amira Hadžiahmetović i Almin Imamović, upravnici Kampa Borići i Lipa.

U odnosu na stanje od prije nekoliko godina, novina je, kako se moglo čuti, da su u ovim centrima smješteni mahom takozvani ekonomski migranti a promijenila se i njihova struktura pa je pored migranata sa bliskog i srednjeg istoka i Azije u posljednje vrijeme značajan priliv Indijaca i Kubanaca koji koriste blagoteti bezviznog režima koji ova daleka zemlja ima sa Srbijom, pristižu redovnim avionskim linijama a potom nastavljaju putovanje u Bosnu i Hercegovinu sa željom da preko naše zemlje stignu u Hrvatsku i druge zemlje Evropske unije.

Inače, u centrima Borići i Lipa smješteno je 196, odnosno 420 migranata a prvi centar prilagođen je potrebama porodica i 33 maloljetnika bez pratnje drugih članova porodica, dok je centar Lipa namijenjen boravku muškaraca. Po riječima gospodina Buzara, po svemu sudeći naša zemlja trenutno ne predstavlja tako atraktivnu izbjegličku rutu pa je ukupan broj stranih državljana koji na ovaj način dolaze u BiH neuporedivo manji nego ranije. Štaviše, centri nisu više pod takvim pritiskom pa u njima ima značajan broj raspoloživih smještajnih kapaciteta. Interesantno je da, po njegovim riječima, i dalje manje od dva procenta migranata podnosi zahtjev za azilom međutim nerijetko i prije nego što dobiju poziv za prvi razgovor nestanu iz Bosne i Hercegovine.

Članovi Zajedničke komisije danas su bili u prilici da se uvjere u savremene prostore koji omogućavaju punu socijalizaciju migranata, vrlo uslovne pedijatrijske i ambulante opće medicine, zatim centre za razonodu najmlađih, za boravak majki sa djecom, sportske aktivnosti, učenje jezika i druge, a izraženo je zadovoljstvo činjenicom da su mladi aktivno uključeni u obrazovni proces i da nastavu pođaju zajedno sa bihaćkim mališanima.