Bh. škola đake na ekskurziju vodi u banjske toplice u Tesliću: “Roditeljima zabranili da biraju gdje će djeca ići"

r

Redakciji portala Crna-Hronika javili su se ogorčeni roditelji iz Brčkog kojima je uskraćeno pravo odlučivanja gdje će im djeca ove godine ići na ekskurziju.

Kako saznajem, direktor kao i vijeće odlučili su da djeca na ekskurziju odlaze u Teslić a za to putovanje roditelji moraju platiti 160 KM – pdv a plaćanje se može izbršiti i u dvije rate, odnosno prva rata 80% prije odlaska ostatak od 20% nakon povratka sa puta.

Roditelji su ogorčeni zbog nemogućnosti biranja gdje će im djeca ići na ekskurziju ali i zbog činjenice da su u pitanju “talovi”.

“Možete li pisati o školskim ekskurzijama u Brčkom? Ove godine su u Prvoj osnovnoj zabranili da roditelji biraju gdje djeca idu.

Umjesto da, kao ranijih godina, imaju u jednom paket aranžmanu obilazak nekoliko gradova i kulturnih znamenitosti i da biraju više takvih.Djeca su se radovala putovanju na udaljene destinacije, kažu da je pola provoda zajedničko provedeno vrijeme u autobusu.

Mostar, Trebinje ili Banja Luka, Jajce je moglo se birati prošle godine. Ove godine uz objašnjenje da je daleko putovati i da može samo u Teslić da se ide uzmi ili ostavi je dostavljena ponuda, nimalo povoljna, Dinamik tursa koju ću Vam proslijediti.Ta agencija ima, za sličan iznos, evropske destinacije.

 

Zašto za te pare Teslić banja?Da li je uopšte pametno i bezbjedno da djeca idu u banjsko lječilište među stare i bolesne ljude?


Po nekim informacijama koje ja posjedujem jedan od vlasnika tog kompleksa u talu sa šefom Odjeljenja za obrazovanje.

Većina roditelja je odbila da se javno pobuni protiv nametnute odluke iz straha da ne bude odmazde na njihovu djecu, da ih se ne uzme na zub u školi.” – napisali su u pismu za portal Crna-Hronika ogorčeni roditelji.