Biciklisti maratona Bihać - Srebrenica jutros iz Jajca nastavili put ka Potočarima

Bihac
Jajce je i ove godine ugostilo učesnike 16. Biciklističkog maratona Bihać – Srebrenica "Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi". Sinoć u večernjim satima, na kraju prve etape i vožnje od Bihaća, stigli su u Jajce gdje su prenoćili.

 

JAJCE, 9. jula - Jutros su učesnici 16. biciklističkog maratona Bihać-Srebrenica ispraćeni iz Jajca, a bicikliste je pozdravio Načelnik općine Jajce Edin Hozan upućujući zahvalnost svim učesnicima koji su se odvažili i ove godine, u okolnostima koje su pogodile cijeli svijet, nastaviti ovu humanu misiji i poželio im uspješan put i sretan dolazak na konačno odredište.

"U prethodnim godinama nas je znalo biti i više od 400, međutim zbog mjera i preporuka ponašanja uslijed pandemije koronavirusa, ove godine smo bili prinuđeni značajno smanjiti broj učesnika. Bez obzira na sve, iako nas je mnogo manje, nosimo istu poruku ne želeći prekinuti naš maraton. Jači nego ikad idemo prema Potočarima gdje ćemo odati poštovanje nevinim stradalnicima genocida. Želim se u ime svih učesnika zahvaliti načelniku Općine Jajce na ukazanom gostoprimstvu", rekao je jedan od organizatora maratona Ermin Lipović iz Kluba ekstremnih sportova "Limit".

Prva etapa u dužini od 180 kilometara vozila se iz Bihaća preko Bosanskog Petrovca, Ključa, Mrkonjić Grada do Jajca gdje su sinoć konačili učesnici ovogodišnjeg biciklističkog maratona koji se vozi trasom dugom 500 kilometara.

Danas se vozi druga etapa u dužini od oko 164 km preko Donjeg Vakufa, Bugojna, Novog Travnika, Kaknja i Visokog do Sarajeva. Treća etapa se vozi sutra od Sarajeva do Srebrenice u dužini od 161 km.

Vanredne okolnosti zbog pandemije koronavirusa uslovile su da u 16. Biciklističkom maratonu Bihać - Srebrenica "Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi" učestvuje samo 50 biciklista.

Izvor: