Biden je 1979. godine napisao pismo Titu: Evo šta piše u njemu

.
Činjenica da je Biden 1979. posjetio Jugoslaviju i upoznao Tita pokazuje da je njegov interes za regiju dug desetljećima te da bi, ako bude izabran, Biden bio američki predsjednik dobro poznaje Balkan

Predsjednički kandidat demokrata Joe Biden 1973. godine izabran je za senatora savezne države Delaware, te je u Senatu ubrzo postao član Odbora za vanjsku politiku.

U tom svojstvu je 37-godišnji Biden krajem 1970-ih posjetio Jugoslaviju kako bi prisustvovao pogrebu istaknutog jugoslavenskog komunista Edvarda Kardelja, ideologa samoupravljanja.

Biden 1979. uputio i pismo doživotnom predsjedniku Josipu Brozu Titu.

 

-Dragi gospodine predsjedniče,

želim Vam još jednom zahvaliti kao član američke delegacije za vaše velikodušno gostoprimstvo tijekom mojeg nedavnog posjeta Jugoslaviji u povodu ceremonija posvećenih tužnoj smrti Edvarda Kardelja. Bilo je lijepo od Vas što ste me primili, te sam uživao u našoj razmjeni stavova. Nadam se da ću opet moći posjetiti vašu lijepu i zanimljivu zemlju u nekoj sretnijoj prilici", napisao je Biden u svom pismu Titu.

Tito je pak u pismu naslovljen kao "Vaša ekselencija" i "maršal Josip Broz Tito".

Biden je bio dio američke delegacije na sprovodu Edvarda Kardelja.

Američku delegaciju na Kardeljevom sprovodu je pak predvodio slavni američki diplomat W. Averell Harriman.

-Ostali članovi delegacije bit će gospođa W. Averell Harriman, senator Joseph Biden iz Delawarea, kongresnik James L. Oberstar iz Minnesote, John Blatnik, bivši kongresnik iz Minnesote, dr. Michael Muftic. nacionalni odbornik Demokratske stranke iz Colorada, Andrew Valuchek, posebni pomoćnik predsjednika Demokratske stranke, navodi se u službenoj bilješci iz arhive Bijele kuće za vrijeme predsjednikovanja Jimmyja Cartera (1977-1981).

Činjenica da je Biden 1979. posjetio Jugoslaviju i upoznao Tita pokazuje da je njegov interes za regiju dug desetljećima te da bi, ako bude izabran, Biden bio američki predsjednik dobro poznaje Balkan.