BiH će pojačati kontrolu na istočnoj granici zbog migranata

Bosna i Hercegovina će iskoristiti sve raspoložive kapacitete kako bi pojačali kontrolu i nadzor na istočnoj granici i spriječili ulazak migranata, zaključak je Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH održanog danas.

S obzirom na operativne podatke o broju migranata u Grčkoj i kretanju migranata na balkanskoj ruti, jačanje kontrole granice je označeno kao glavni prioritet u rješavanju migrantske situacije.

Zbog toga je zatraženo od Granične policije da za slijedeći sastanak Štaba dostavi analizu o potrebnom broju policijskih službenika kako bi se u potpunosti zatvorila 600 kilometara duga istočna granica, a koja će biti proslijeđena Vijeću ministara BiH.

Predsjedavajući Štaba i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upoznao je prisutne i sa ponudom mađarske vlade da uputi kao ispomoć određen broj policajaca, koji bi vršili monitoring granice bez oružja i policijskih ovlaštenja.

Štab je prihvatio ovu ponudu u uskoro će u proceduru Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH biti upućen prijedlog sporazuma.

U prva dva mjeseca ove godine u BiH ušlo 2.260 migranata i što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine. Trenutno se u bih nalazi oko 3.500 migranata i svi su smještenu u osam prihvatnih centara, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.