BiH - Građani će još pričekati na Covid-pasoš

covid pasos
Od maja traju pokušaji da svi građani Bosne i Hercegovine dobiju Covid-pasoš ili zeleni certifikat kako bi bez problema i straha da će biti vraćeni s granice putovali u inostranstvo.

Dalje od pokušaja na državnom nivou nije se otišlo pa tako još nema spremne odluke o Covid-potvrdama, a da bi je bilo prvo se čeka da još pet kantona uvede QR kodove o vakcinaciji.

U Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine čekaju da niži nivoi uvedu QR kodove kako bi se onda sačinio jedan, unificirani obrazac.

Bh. entitet Republika Srspka i Brčko distrikt uveli su QR kodove, a to je u proteklom periodu učinilo još pet kantona u Federaciji BiH. Riječ je o, kako je rekao pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom i Bosansko-podrinjskom kantonu.

Zanimalo nas je da li se moraju čekati kantoni, zašto FBiH to ne učini.

Mora krenuti od kantona. Zatraženo je u septembru od kantona da formiraju baze podataka. Pet je kantona to ispunilo. Pokušat ćemo to ubrzati i u ostalim kako bismo nastavili aktivnosti sa Ministarstvom civilnih poslova BiH. Jer država je garancija, država mora biti ta koja garantuje za te potvrde. Ali morate prvo imati baze podataka ljudi koji su vakcinisani“ – rekao je Čerkez.

Istakao je da obrazac treba biti jedan, ali da ga izdavati mogu svi.

Nakon što se sačine, Covid-potvrde, dodao je Čerkez, moraju proći mišljenje, reviziju Evropske komisije.

To znači da će proći još vremena prije nego baš svi građani Bosne i Hercegovine mognu putovati bez problema.

Čerkez je naveo da većina evropskih zemalja ne pravi problem i budu priznati QR kodovi koje izdaju kantoni jer je QR kod veza sa bazom podataka koju kanton ima.

„ Ali neke zemlje to ne priznaju. A i one koje priznaju mogu uvijek reći da od sada ne priznaju više. Žig, obilježje, mora biti vidljivo, a njega sada nema“ – kazao je Čerkez.

Decidan odgovor na pitanja o konačnom uspostavljanju Covid-pasoša, odluci, problemima i kako ih prevazići, od četvrtka čekamo iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

U međuvremenu, na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 14. decembra treba da se nađe i inicijativa za uspostavu jedinstvenih Covid-certifikata sa QR kodom.

Kako je naveo i predlagač inicijative zastupnik Damir Arnaut, problema ima prilikom ulaska u strane države, i prijavljeni su u slučaju Češke Republike, Velike Britanije...

Problem je "prijavio" i državni zastupnik Zukan Helez koji sa diplomatskim pasošem i pozivom nije mogao otići u Brisel prije nekoliko dana s obzirom na to da je vakcinisan u Srednjobosanskom kantonu, u kojem nije uspostavljena elektronska identifikacija potvrda o vakcinaciji.