BiH još uvijek nedostaju civilizacijske tekovine

Smatra da je borba za demokratsku BiH i nacionalnu svijest zapravo borba za civilizacijski iskorak, a bila bi to i odbrana protiv mračnih sila koje su utemeljene u mržnji

Bosna i Hercegovina teško se može slobodno razvijati ukoliko joj se neprestano nameće politika posebnog slučaja za koju ne vrijede demokratski standardi ljudskih prava i građanskih sloboda, istaknuto je na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99.

Tema današnje sesije bila je “Etnonacionalizam protiv demokratske nacionalne države BiH”, a uvodničari su bili profesor Taner Aličehić, profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Senadin Lavić i profesor na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Hazim Bašić.

Profesor Aličehić ocijenio je da BiH još uvijek nedostaju civilizacijske tekovine, a razlog za to vidi u činjenici da je rat u BiH zaustavljen nepravednim mirom i ponajviše diskriminatorskim Ustavom koji je u suprotnosti sa civilizacijskim tekovinama na kojima se liberalno demokratski svijet zasniva.

– Prava pojedinca i prava čovjeka su iznad svega, a danas se ponovo pojavljuju mračne sile koje žele onemogućiti ta prava kroz pojam konstitutivnih naroda što je veliko zlo na ovom prostoru – ističe profesor.

Stoga, smatra da je borba za demokratsku BiH i nacionalnu svijest zapravo borba za civilizacijski iskorak, a bila bi to i odbrana protiv mračnih sila koje su utemeljene u mržnji.

Profesor Lavić mišljenja je da je epoha poricanja BiH, bosanstva te bosanskog identiteta ostala do danas, a još uvijek nije naučno rasvijetljena, dok je s druge strane politička matrica koja je vladala onemogućava bilo kakvo pojavljivanje bosanske nacionalne države.

Pojam bosanske nacionalne države je toliko zamućen i mistificiran da je zbunjujući za većinu ljudi zbog čega nismo u stanju ni razumjeti ga. Pod nacijom se podrazumijevaju svi građani države BiH bez obzira na bilo koje njihovo opredjeljenje – naglašava Lavić.

Profesor Bašić je napomenuo da koncept konstitutivnih naroda koji je nametnut BiH nije donio napredak BiH kao demokratskog društva i države budući da je u Ustavu BiH uvedena sistemska diskriminacija po etničkom i teritorijalnom osnovu.

On podvlači da se građani BiH nalaze pred izborom da li će se odlučiti za konstitutivnost ili Evropsku uniju jer oboje, tvrdi Bašić, ne može budući da moderni demokratski stavovi koji vrijede u zemlja EU ne poznaju koncept konstitutivnosti, prenosi Fokus.

S obzirom na to da će za političke elite biti veliki izazov promijeniti odredbe Ustava, Bašić je izrazio nadu da Evropska unija neće zbog BiH uraditi devaluaciju svojih dosegnutih demokratskih vrijednosti, odnosno primiti BiH u članstvo bez istih demokratskih standarda kakvi vrijede u EU.

Kako je predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović zaključio, daljnja izgradnja države moguća je afirmacijom nacionalne demokratske države te države kao političke zajednice građana i suverene nacije.

Uvodničari današnje sesije smatraju da bi se BiH trebala okrenuti samoj sebi te raditi na jačanju unutrašnjeg povjerenja između građana kao i da je potrebno iz svakodnevne političke retorike izbaciti etničke odrednice koje sada dominiraju.