BiH ne zna koliko joj je državljana zarobljeno u Siriji: Čak 500 ISIL-ovaca čeka na deportaciju!?

Bh. institucije uopće nisu računale na građane BiH koji su iz drugih država Evrope otišli na sirijsko ratište

Državne institucije Bosne i Hercegovine još nemaju tačne podatke o tome koliko se bh. državljana koji se sumnjiče da su se u Siriji borili za terorističku organizaciju Islamska država (ISIL) nalazi u zarobljeništvu u toj zemlji.

Nema plana

Iako su podaci pojedinih sigurnosnih agencija govorili da je riječ o oko 300 državljana, taj se broj,  prema posljednjih informacijama „Avaza“, kreće i do 500. Razlog tome je što državne institucije naše zemlje, koje još nisu utvrdile ni šta će poduzeti sa zarobljenim državljanima, uopće nisu računale na građane koji su u Siriju i Irak otišli iz drugih država Evrope, a ne samo BiH.

Operativno tijelo Vijeća ministara, koje nikad nije utvrdilo ni koje su mu nadležnosti, za sada, tvrde naši izvori, uopće nema jasan plan gdje i kako ove osobe smjestiti nakon deportacije.

Država, očito, nije računala na državljane, i to njih na stotine, koji su iz Austrije, Belgije, Švedske, Švicarske... otišli u Siriju, a imaju državljanstvo BiH. O tome su ih obavijestile strane službe.

Oni se svi tretiraju kao državljani BiH, što su strane agencije i utvrdile, i stoga moraju biti izručeni našoj zemlji, bez obzira na to odakle su otišli na sirijsko ratište.

Ali, za sada se ne zna ni koje bi osobe morale biti procesuirane. U prilog tome govori podatak da je u zarobljeništvu i na stotine žena i djece, ali se utvrđuje koja je uloga supruga ISIL-ovaca, među kojima su i brojne udovice.

Žene i djeca

Država za sada presporo vodi ovaj posao i totalna je nepoznanica kada će državljani biti i deportirani. Za sada je jedini u BiH deportiran Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše, koji je u međuvremenu optužen i sudi mu se za ratovanje u Siriji. Ali, njegovi žena i djeca također su u zarobljeništvu, skoro dvije godine.

Šta je s Nusretom Imamovićem

Nusret Imamović, radikalni vehabijski vođa iz Maoče, koji se nalazi na listi deset najtraženijih terorista svijeta, i dalje se nalazi u Libiji i učestvuje u borbama za Tripoli.

Imamović je otišao u Siriju još 2013. i odveo cijelu svoju porodicu. On se pridružio terorističkoj organizaciji Nusra front, ali nakon napada ruskih snaga na grad Azaz, Imamoviću se izgubio svaki trag. Otkriveno je početkom februara da je pobjegao u Libiju. S tim su upoznate i bh. sigurnosne agencije, ali nisu zvanično obaviještene za koga se bori u Tripoliju i kako je pobjegao.