BiH očekuje kandidatski status za NATO

r

Bosna i Hercegovina bilježi značajan korak ka članstvu u NATO savezu, izjavio je danas ministar odbrane Zukan Helez u Sarajevu, ističući da će na proljetnom zasjedanju NATO saveza ove godine zemlja dobiti kandidatski status. Ova odluka, kako je naglasio, predstavlja priznanje za sve napore koje je Bosna i Hercegovina uložila na svom putu ka članstvu u Sjevernoatlantskoj alijansi.

“Ovo je priznanje Bosni i Hercegovini za sve što je uradila na NATO putu. Svjestan sam da postoje i političke implikacije i očekivanja, ali ja se držim zakona. Dok god je naš cilj članstvo u NATO savezu, mi ćemo raditi u skladu sa zakonom kako bismo ostvarili taj cilj”, istakao je Helez na konferenciji povodom otvaranja NATO Konferencije strateških vojnih partnera (MSPC 24) na Ilidži.

Ministar Helez je naglasio da je ovo drugi veliki skup u Bosni i Hercegovini, nakon nedavnog sastanka Sjevernoatlantskog vijeća u februaru ove godine, što pokazuje čvrstu saradnju između NATO saveza i Bosne i Hercegovine.

“Ovo je pokazatelj da NATO savez ima usku saradnju sa Bosnom i Hercegovinom. Imamo partnerstvo već više od 20 godina. Nedavno smo proslavili 75. godišnjicu Oružanih snaga BiH, što jasno pokazuje napredak koji smo postigli. Tokom ovih 20 godina, naše Oružane snage su kontinuirano unapređivale svoje standarde kako bi se uskladile sa standardima NATO saveza. Sudjelovali smo u brojnim međunarodnim misijama, pružajući podršku zajedno sa NATO saveznicima”, dodao je Helez.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, generalmajor Gojko Knežević, naglasio je da je partnerstvo između BiH i NATO-a prisutno od 2006. godine, te da se odvija kroz različite oblasti kao što su obrazovanje, obuka, opremanje i evaluacija.

“Naša obaveza je izgradnja operativnih sposobnosti i kapaciteta za izvršavanje zakonom definiranih zadataka. Što se tiče procesa vezanih uz NATO i druge organizacije, to su pitanja spoljne politike koja su u nadležnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, rekao je general Knežević.

 

Učesnici konferencije, među kojima su predstavnici 65 zemalja, istaknuli su značaj saradnje i razmjene mišljenja o strateškim pitanjima NATO partnera. Zamjenik načelnika štaba Direktorata za partnerstvo Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu SHAPE, Gunnstein Bruasdal, istakao je saradnju sa Bosnom i Hercegovinom kao izuzetno uspješnu.

“NATO porodica se suočava sa mnogim izazovima i problemima. Otpor ovim izazovima moguće je samo zajedničkim naporima. Bosna i Hercegovina je važan partner, a od 2006. godine smo ostvarili značajan napredak u našoj saradnji”, rekao je Bruasdal.

NATO Konferencija strateških vojnih partnera (MSPC 24) u Sarajevu, koja se održava od 8. do 12. aprila, pruža priliku za daljnje unapređenje vojne saradnje i razmjenu mišljenja o ključnim strateškim pitanjima.

 

Foto : Arhiva