Vrijeme u BiH: Orkanski vjetrovi, 120 litara kiše, crveni meteolarm

U ponedjeljak, metorolozi prodviđaju obilniju kišu u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne, gdje se prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom. Crveni meteoalarm upaljen je na području Livna zbog očekivanih maksimalnih udara vjetra od 70 do 100 kilometara na sat.

Lokalno može pasti i do 120 litara. Kiša se još prognozira, ali ne i obilna, u centralnim i zapadnim područjima Bosne, a na sjeveru i istoku Bosne rijetko može pasti malo kiše. Od kraja dana prema jutarnjim satima u utorak nove padavine sa zapada će preći preko cijele zemlje. Sutra vjetrovito. Veći dio dana sa jakim udarima juga od 45 do 65 kilometara na sat. 

Od večernjih sati i tokom noći na utorak se očekuje dalje jačanje juga sa udarima od 70 do 95 kilometara na sat. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 14 i 19 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 21, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 24 stepeni.

U utorak, od ranih jutarnjih sati i dio prijepodneva kiša će preći sa zapada prema istoku zemlje. Zatim prestanak padavina. U većem dijelu zemlje se prognozira između 10 i 30 litara kiše po metru kvadratnom. U Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne se prognozira između 30 i 60 litara kiše po metru kvadratnom, lokalno može pasti i do 80 litara. 

Od jutarnjih sati razvedravanje u Krajni i postepeno prema istoku zemlje sredinom dana. Vjetrovito prijepodne. U jutarnjim satima sa olujnim udarima juga od 70 do 95 kilometara na sat. Od sredine dana prema poslijepodnevnim satima vjetar će postepeno oslabiti. Temperatura zraka većinom između 13 i 19, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 22 stepeni.

U srijedu, preovladavat sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Dio prijepodneva po kotlinama će biti magle. Novo naobačenje sa juga krajem dana. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između četiri i osam stepeni, na jugu zemlje do 11. Najviša dnevna temperatura zraka između 14 i 20 stepeni.

U četvrtak, prognozira se pretežno oblačno vrijeme. Prije podne slaba kiša u Hercegovini. Od večernjih sati prema kraju dana slaba kiša se prognozira u cijeloj zemlji. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između šest i 11 stepeni, na jugu zemlje do 13. Najviša dnevna temperatura zraka između 14 i 19 stepeni.