fbpx BiH staje na kraj uvozu automobila starijih od 10 godina

BiH staje na kraj uvozu automobila starijih od 10 godina

Home

BiH staje na kraj uvozu automobila starijih od 10 godina

Nova odluka o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila koja je stupila na snagu u Bosni i Hercegovini zabranjuje uvoz automobila koji je zadovoljavaju barem ekološku normu Euro 5.

Drugim riječima time će od 1.7.2019. godine biti spriječen uvoz rabljenih automobila koji su stariji od 10-ak godina. Premda će se mnogi začuditi takvom odlukom, političari takvu odluku brane činjenicom da je u BiH gotovo 80 posto voznog parka starije od 10 godina, što u velikoj mjeri negativno utječe i na sigurnost cestovnog prometa i na očuvanje okoliša, jer su stariji automobili veći zagađivači.

Građani BiH već su počeli s kritikama nove odluke o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila. Na društvenim mrežama ne štede vladu. Mnogi će reći – s potpunim pravom. Naime, kupovna moć stanovnika BiH daleko je ispod prosjeka EU, a zakonskim regulativama prisiljava ih se da kupuju novija i osjetno skuplja vozila.

Realno, ništa bolja situacija nije niti u Hrvatskoj. Prema podacima Centra za vozila Hrvatske prosječna starost osobnog automobila u Hrvatskoj iznosi 12,64 godina, a čak 68,4 posto ih je starije od 10 godina.

U Hrvatskoj zasad nema slične inicijative kao kod naših susjeda, premda bi tako nešto bilo lakše provedivo u praksi, obzirom da je prosječna plaća u Hrvatskoj u 2018. godini iznosila 6262 kune, a u BiH 3369 kuna.

Objavio: Sat, 08/06/2019 - 18:37

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top