BiH / Suđenje Vikiću i drugima: Vještak tvrdi da nije bilo moguće utvrditi uzrok smrti

vikic
Na suđenju za zločin počinjen u Velikom parku u Sarajevu, vještak sudske medicine iznio je nalaz o obradi posmrtnih ostataka za koje je rekao da nije bilo moguće utvrditi uzrok smrti.

Vještak Hamza Žujo kazao je da je 2003. godine u prosekturi, u jednoj od vreća pronađena jedna kost, a u drugoj skelet kojem je nedostajao veći broj kostiju. Naveo je da su sa kostiju uzeti uzorci za DNK analizu, piše Detektor.

Suđenje Vikiću i ostalim: Ministar nije znao za ubistva u Velikom parku 
Vikić i ostali: Tužilaštvo čitalo iskaze preminulih svjedoka 
Svjedok na suđenju Vikiću i ostalim tvrdi da je ranije davao izjave pod pritiscima

On je rekao da ni u jednom slučaju nije bilo moguće utvrditi uzrok smrti. Kazao je da nije bilo poznato odakle su dopremljeni posmrtni ostaci ni ko ih je donio.

Žujo je iznio nalaz na suđenju za ubistva osam zarobljenika Jugoslavenske narodne armije (JNA) u Velikom parku, za šta se sudi Draganu VikićuJusufu PušiniNerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću.

Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (RBiH). Uzunović i Čovčić su optuženi kao pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Na poziv Tužilaštva BiH nalaz i mišljenje iznio je i vještak neuropsihijatar Abdulah Kučukalić, koji je 2016. zaključio da svjedok Sulejman Babić nije sposoban da svjedoči. Prihvaćen je prijedlog Vikićeve Odbrane da se ponovo obavi vještačenje s obzirom na to da je moguće da je moglo od 2016. doći do poboljšanja stanja.

Vještak sudske medicine Nermin Sarajlić pozvan je da se izjasni o povredama tri osobe na osnovu bolničkog protokola od 22. i 23. aprila 1992. godine.

Sarajlić je rekao da su kod dvije osobe konstatovane strijelne rane u predjelu nogu, a kod jednog povrede glave uzrokovane eksplozivnom napravom.

Odbrana je prije iznošenja nalaza prigovorila na relevantnost vještačenja s obzirom na to da se spominju osobe koje nemaju veze sa predmetom. Tužiteljica Vesna Ilić je kazala da je jedna od osoba Edvin Jusić, koji je spominjan kao egzekutor i kao osoba koja je ranjena kada je otvoren rafal iz pravca Trebevića. Dodala je da su podaci o druge dvije osobe dostavljeni u protokolu, ali da nemaju veze sa predmetom.

Vikićeva braniteljica Adna Dobojlić nakon nalaza je ostala pri prigovoru na relevantnost, navodeći da se Edvin Jusić spominje u optužnici, ali da njegovo ranjavanje nema veze sa slučajem.

Suđenje se nastavlja 27. februara, navodi Detektor.