BiH u živom blatu zbog Trgovske gore: Ako se ne dogovorimo s Hrvatskom, slijedi im tužba?

borislav bojic
U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH održana je konferencija povodom goruće teme o Trgovskoj gori te problematici s odlaganjem radioaktivnog otpada na samoj granici Hrvatske s BiH.

 

O ovom aktuelnom problemu govorio je savjetnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Borislav Bojić i predsjedavajući Ekspertskog tima Emir Dizdarević.

Bojić je kazao da je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Hrvatska uputila molbu za odlaganje otpada na Trgovskoj gori.

Kako je kazao savjetnik Bojić, ministar Košarac je poslao pismo Konakoviću da traži od njega odgovor da li je i Ministarstvo vanjskih poslova BiH zvanično dobilo tu molbu. On tvrdi da je bit u tome da BiH učestvuje u procesu procjene stanja na terenu.

"Imamo pravni tim koji može odgovoriti ovim izazovima. Zakazali smo 7. marta da se održati sastanak između entiteta o ovom pitanju", kazao je Bojić.

Dodaje da je začuđujuće da iz Ministarstva vanjskih poslova nisu dobili odgovor da li su dobili molbu.

"Ne bih rekao da je ministar Konaković ignorisao ovu molbu, ali trebamo hitno reagirati, kako bi Pravni i Ekspertski tim mogao kvalitetno i na vrijeme odraditi svoj dio posla", kazao je Bojić.

Kako tvrdi savjetnik Bojić, BiH ima tim koji je sposoban da da odgovore na ovo pitanje.

"Ako se ne budemo mogli usaglasiti, slijede tužbe Hrvatskoj. U pravnom timu imamo ljude koji mogu kvalitetno odgovore na sve te izazove", poručuje Bojić.

Bojić između ostalog tvrdi da je ministar Košarac hitno sa predstavnicima Hrvatske zakazao satanak i prenio im zabrinutost građana koji žive u okolini Trgovske gore.

"Hrvatska neće tek tako odustati od gradnje. Mi ćemo morati odraditi sve što je u našoj moći. Vrlo je opazan i sam transport takvog otpada, zato se predlaže da se takav otpad skladišti tamo gdje se proizvodi", kaže Bojić.

Dodaje da se u pitanju Trgovske gore radi o velikoj količini novca, ali Bojić je ubijeđen da ćemo spriječiti one koji žele da u dolini rijeke Une grade takvo jedno odlagalište.

"Lokacija se nalazi bliže BiH nego drugim gradovima u Hrvatskoj, siguran sam da će Republika Hrvatska pokazati želju za saradnjom", zaključio je Bojić.

O ovom problemu obratio se i Emir Dizdarević, predsjedavajući Ekspertskog tima.

"U decemburu 2022. godine Vlada Republike Hrvatske je donijela odluku o izmjeni programa koji pokriva zbirnjavanje otpada. Izmijenjene su neke stvari iz programa iz 2018. godine koji je poslan u Euratom (Evropsku zajednicu za atomsku energiju)", kazao je Dizdarević.

Između ostalog, tvrdi da su pomjereni neki rokovi, pa tako u Čerkezovac 2025. godine treba da krene s ispruka.

"Hrvatska ne odustaje od ove lokacije na Trgovskoj gori Osim toga, u programu iz 2018. je stajalo da je mikrolokacija Čerkezovac, a makrologacija Trgovska gora, što znači trajno smještanje otpada iz Nuklearne elektrane Krško", objašnjava Dizdarević.

Kako kaže predsjedavajući Ekspertskog tima, krajnje je vrijeme da BiH krene s potpunim angažmanom kako bi učestvovali u izradi studije utjecaja na okolinu.

"Korak po korak se ide prema tome da 2025. godine se sav otpad niske i srednje radioaktivnosti odlaže na spornoj lokaciji. Ako jednom dovezu radioaktivni otpad na Čerkezovac, vjerovatno će na toj Trgovskoj gori biti i odlagalište, to me zabrinjava", zaključio je Dizdarević.

Kako je kazao za kraj, resorno ministarstvo u Hrvatskoj mora prihvatiti studiju koja će biti dostavljena.