BiH uspostavila diplomatske odnose sa Barbadosom

Ispred države Barbados izjavu je potpisala stalna predstavnica te države pri Ujedinjenim narodima ambasadorica Elizabeth Thompson.

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima ambasador Sven Alkalaj potpisao je u utorak Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Barbadosa, prenosi Fokus.

Ispred države Barbados izjavu je potpisala stalna predstavnica te države pri Ujedinjenim narodima ambasadorica Elizabeth Thompson. Potpisivanje je upriličeno u prostorijama Stalne misije BiH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku.

Tema klimatskih promjena je dominirala u razmjeni mišljenja ambasadora nakon ceremonije potpisivanja. Obostrano je naglašena neophodnost intenziviranja napora Ujedinjenih naroda, kao i svih drugih aktera na međunarodnom planu, u cilju obuzdavanja globalnog zatopljenja, koje zbog podizanja razine mora izravno ugrožava opstojnost malih otočnih država.

Sagovornici su se suglasili da bi razmjena bilateralnih posjeta na najvišem nivou doprinijela daljem razvoju prijateljskih odnosa dviju zemalja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.