Bihać iščekuje novu zgradu Doma zdravlja

asd
Za sada je sakupljeno više od 3,5 miliona maraka za Dom zdravlja u Bihaću koji je stradao u zemljotresu, a procjene su takve da je izgradnja isplativija od očuvanja sadašnje zgrade

Od 29. decembra prošle godine, usljed razornog potresa sa epicentrom u Petrinji, bihaćka zdravstvena ustanova značajno je oštećena i nesigurna za daljnju upotrebu, zbog čega su određeni odjeli i ambulante izmješteni u pomoćne zgrade.
Godinu se lobiralo i sakupljala su se sredstva da bi se šteta sanirala.

Hvala Federaciji

Početkom mjeseca su gradski vijećnici Bihaća zatražili od Vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona da konačno donesu potrebne odluke i raspišu potrebne tendere.

- Mi smo zahvalni Vladi Federacije BiH, koja je na račun Doma zdravlja doznačila tri miliona maraka za obnovu te smo i mi, kao Gradsko vijeće sa gradonačelnikom, obećali da ćemo u tom postupku snositi troškove veće od 516 hiljada maraka, sve zbog potreba grada Bihaća i osiguranja primarne zdravstvene zaštite. Tražimo žustrije korake od Vlade USK-a i Ministarstva zdravstva, te konkretno sazivanje vanredne sjednice Skupštine zbog stanja u zdravstvu, kazao je za Oslobođenje Asmir Budimlić u ime Gradskog vijeća.

Predsjedavajući Skupštine USK-a Razim Halkić nam je potvrdio da je u planu održavanje vanredne sjednice, te da su već na kolegijumu prošle sedmice razgovarali o Domu zdravlja.

Na temelju struke Vlada je odlučila da se ide u izgradnju umjesto rekonstrukcije i mi ćemo to na tematskoj sjednici vjerovatno potvrditi, kaže predsjedavajući Skupštine Ramiz Halkić

- Vlada je već donijela odluku, ići će se u izgradnju novog objekta Doma zdravlja u Bihaću. Mi smo na posljednjoj sjednici kolegija donijeli zaključak da nam Vlada i Ministarstvo zdravstva pripreme informaciju o stanju u kojem se nalazi ovaj postupak, te da nam zajedno sa projektom sve dostave u skupštinsku proceduru. Radna grupa, odnosno stručnjaci koji su radili procjenu došli su do zaključka da je sadašnja zgrada preskupa za obnovu, odnosno da je bolje i povoljnije napraviti novu, ispričao nam je predsjedavajući Halkić.

Ministar zdravstva USK-a dr. Muris Halkić nam je potvrdio ovu informaciju, rekavši da će se objekat graditi na površini od pet hiljada kvadrata.

Selidba stomatologa

- Vrijednost projekta je procijenjena na osam miliona maraka. Procjena poslije zemljotresa, kada je u pitanju mogućnost hitne rekonstrukcije stradalog objekta, prelazila bi šest miliona maraka. Naravno, mi razumijemo hitnost. Trenutno se u Domu zdravlja vrše aktivnosti da se stvore bolji uslovi rada u raspoloživom prostoru, gdje su stručnjaci procijenili da se može bezbjedno koristiti. Radi se o prizemlju, prvom spratu i jednom krilu. U međuvremenu traju aktivnosti na odabiru izvođača radova na jednom pomoćnom objektu, koji je devastiran uslijed nekorištenja. Također, vršimo i preseljenje kompletne stomatološke službe u jednu zgradu na Željezničkoj stanici. To su aktualnosti, a uskoro raspisujemo i konkurs za idejno rješenje nove zgrade Doma zdravlja, naglasio je ministar zdravstva.

Novi Dom zdravlja gradiće se na istoj lokaciji, odmah do sadašnjeg objekta, na parceli gdje je sad parking, a u blizini projektne lokacije za izgradnju zaobilaznice grada Bihaća.