Bihać: Na ratnim linijama odbrane upriličeno podsjećanje na dane odsudnih borbi za slobodu

Jj

U okviru obilježavanja Dana bihaćkih brigada, bivše starješine i borci posjetili su danas šehidska obilježja u Golubiću, Sokocu, Ribiću, odnosno Čekrlijama i prisjetili se samih početaka formiranja prvih službenih oružanih jedinica na ovom području. Prije svega, Teritorijalne odbrane, a kasnije odreda, bataljona i brigada, koje su tokom srpske agresije, iznijele ogroman teret odbrane cijelog tadašnjeg Bihaćkog okruga... 

Borbena dejstva prvih mjeseci rata 1992. godine u području Golubića, Sokoca i Dobrenice, ubrajaju se u red najvažnijih za odbranu grada. Upravo preko ovih naselja srpski agresor je pokušao ovladati širim područjem Bihaća. 

Formiranjem bihaćkih brigada i uspostavom čvrstih linija odbrane, prodor u grad na Uni ostao je samo san daleko nadmoćnijeg neprijatelja. 

S tim u vezi, posjetom šehidskim obilježjima u Golubiću i Sokocu nekadašnje ratne starješine su još jednom podsjetile da se u vrijeme formiranja ovih jedinica, na ovom mjestu odlučno branio i odbranio Bihać.

O današnjim aktivnostima koje su u programu obilježavanja 28. godišnjice formiranja bihaćkih brigada šire govorimo u večerašnjem TV Dnevniku sa početkom u 19,00 sati...