Bihać: Održan seminar za imame i vjeroučitelje "Poslanik s.a.v.s., najbolji uzor" (FOTO)

Muftijstvo Bihać u saradnji sa Islamskim pedagoškim fakultetom u Bihaću i Ligom muslimanskog svijeta, organizovalo je jednodnevni seminar za imame i vjeroučitelje na temu „Poslanik s.a.v.s., najbolji uzor“

Seminar je bio podjeljen u sedam modula u trajanju od 20 minuta. Moderator seminar bio je Mensur-ef. Ćehić, profesor, koji se prvi obratio prisutnim imamima i vjeroučiteljima, poselamivši ih i zahvalivši im se što su, u vrijeme godišnjih odmora, izdvojili svoje slobodno vrijeme da prisustvuju današnjem seminaru.

Govoreći o vrijednostima donošenja salavata na Poslanika s.a.v.s., prvi modul i predavanje na temu „Allah i meleki Njegovi donose salavat na Vjerovjesnika” održao je muftija bihaćki Hasan-ef. Makić, professor, koji je prisutne podsjetio na značaj i vrijednost donošenja salavata svaki put kada se Poslanik s.a.v.s., spomene. On je još pojasnio i vremena u kojima se salavat posebno vrednuje, izdvojivši dan petka i kazavši da vjernici na taj dan trebaju što više da se sjećaju Poslanika s.a.v.s., i donose salavate na njega.

Kao posebni gost predavač u drugom modulu na temu “Poslanikov misionarski prioritet” govorio je mr. Jasir Jež, koji je spomenuo neke od prioriteta Poslanikove s.a.v.s., misionarske uloge i zadatka.

O Poslanikovim s.a.v.s., metodama ukazivanja na greške govorio je prof. dr. Muharem Štulanović, a nakon njegovog obraćanja, učesnicima je ostavljeno desetak minuta prostora za pitanja i diskusiju, te kraću pauzu.

Doc. dr. Hakija Kanurić govorio je o Poslanikovoj s.a.v.s., hrabrosti, ističući neke primjere iz života Poslanika s.a.v.s., i njegovih ashaba, pojasnivši kako je hrabrost vrlo bitna i važna osobina u životu današnjeg čovjeka, koja mu je potrebna kako bi postigao pravednost.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta prof. dr. Fuad Sedić, je dobio težak zadatak da pojasni Poslanikovo s.a.v.s., sankcionisanje prijestupnika, za što je i najkompetentniji, a istakao je da je ovo vrlo osjetljiva tema oko koje se već stoljećima hvataju nemuslimani i oni koji žele da dokažu kako je Poslanik s.a.v.s., bio oštar i grub.

Završno predavanje i modul održao je doc. dr. Hajrudin Hodžić, koji je govorio na temu „Poslanik čovjek poput nas“

Na kraju seminara su imamima i vjeroučiteljima dodjeljeni certifikati o učešću na seminaru i upriličen ručak za sve koj su prisustvovali i učestvovali na današnjem seminaru.