Bihać: Praznik Vaskrs obilježili pravoslavci ali i hrišćani migranti i izbjeglice

Vaskrs
Pravoslavci danas obilježavaju najveći praznik Vaskrs po julijanskom kalendaru. Dan je to koji prema vjerovanjima, simobolizira pobjedu života nad smrti, odnosno dobra nad lošim.

 

Već drugu godinu pravoslavci u našoj zemlji, Vaskrs dočekuju u posebnim uslovima zbog nametnutih mjera. Konkretno u Unsko-sanskom kantonu i nema velikih promjena, jer kažu i inače ih je malo. Međutim, danas je sve promijenio dolazak velikog broja migranata i izbjeglica u crkvu, što je još jedan od dokaza suživota i tolerancije koji se njeguju u Krajini.

Suština učenja ove vjere označava uskrsnuće Isusa Hrista iz mrtvih, odnosno vjerovanje da je na taj način pobijedio život nad smrću, dobro nad lošim. I ove godine, u posebnim pandemijskim uslovima, Vaskrs je proslavljen i u bihaćkoj pravoslavnoj crkvi.

Prema riječima Slaviše Milinovića, bihaćkog paroha ovaj praznik je poseban u životu vjernika, jer nešto najveće i najslavnije što se moglo desiti, jeste samo vaskrsenje Hristosa koji je kroz vaskrsenje pobijedio smrt, pobijedio pakao, pobijedio je samoga Satanu, đavola, i ljudima darovao život vječni.

Inače, hrišćanska zajednica na ovim prostorima okuplja stotinjak ljudi. Međutim, dolaskom migranata i izbjeglica, onih koji su ovdje samo privremeno, slika u crkvi danas se značajno promijenila. Kako nam je kazao paroh Milinović pravoslavaca ovdje ima oko stotinjak, ali kako kaže, evo hvala Bogu ljudi uvijek dolaze odnekud, svrate, dođu. Pogotovo danas na ovaj veliki praznik su prepoznali da trebaju biti u svojim hramovima, sa njima su danas braća eritrejci, hrišćani, migranti koji su došli sa svojim porodicama da zajedno proslave vaskrsenje Hristovo. Upravo to je i najveća poruka ovog praznika, kako smatraju vjernici, jer su mir i tolerancija, jedini, kako kažu, ispravan način ovog života.