Bihać: Projekat „Reciklaža nije gnjavaža“

Hh

U dogovoru sa upravom JU Dječji vrtić Bihać i privatnim vrtićem Una logen iz Bihaća, uz pridržavanje mjera zaštite od koronavirusa, u dvorištima ova dva vrtića, u okviru implementacije projekta „Reciklaža nije gnjavaža“ dana 14.9.2020. godine održan je mini program za djecu vrtićkog uzrasta.

Radi se o projektu čiji je cilj educiranje najmlađe populacije, djece vrtićkog uzrasta, o značaju pravilnog upravljanja otpadom, a koji je Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša pripremilo uz podršku Pedagoškog zavoda Unsko-sanskog kantona. Za ovu potrebunabavljeni su edukativni materijali koji se sastoje od mini setova kanti za selektivno razdvajanje otpada, ekološkapočetnica autora Huseina Derviševića, „Reciklaža nije laža“, te za odgajatelje setovi rokovnika sa olovkom od recikliranog materijala.

Književnik i autor ekološke početnice „Reciklaža nije laža“ Husein Dervišević istu je čitao djeci, a ovo je bila prilika da i djeca svojim gostima kažu šta znaju o upravljanjuotpadom i o reciklaži. Programu je pored ministra Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Adnana Alagića, prisustvovao i predstavnik Grada Bihaća.

U okviru navedenog projekta, svi javni i privatni vrtići za sve vrtićke uzraste, njih 53 dobit će po jedan komplet edukativnog materijala.

Ukupna vrijednost projekta je 4.560,60KM, a isti je financijski u potpunosti podržan od strane Ministarstva.