Bihać spreman uputiti pomoć Ukrajini zajedno sa drugim lokalnim zajednicama iz FBiH

.

Sve evropske zemlje i mnoge zemlje svijeta u kominikaciji sa diplomatskim misijama Ukrajine širom svijeta poduzimaju značajne korake u pružanju različitih vrsta pomoći Ukrajini. Međutim, Bosna i Hercegovina na državnom nivou vlasti, odnosno na nivou Vijeća ministara BiH vjerovatno neće biti u stanju postići konsenzus oko tog pitanja zbog stavova člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, odnosno stranke SNSD kojoj pripadaju.

Vjerovatno iz tog razloga diplomatska misija Ukrajine u BiH odlučila je da se obrati direktno lokalnim zajednicama u BiH koje su bezbroj puta pokazale svoju humanost i solidarnost s onima koji su se našli u nevolji.

S tim u vezi, jučer je i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić razgovarao s otpravnikom poslova Ambasade Ukrajine u BiH Serhii Miniailom u vezi načina pomoći.

Prijedlog gradonačelnika Fazlića išao je u smjeru da se sve općine i gradovi u Federaciji BiH koje imaju želju i namjeru da pomognu Ukrajini u skladu sa svojim mogućnostima, to učine putem Saveza općina i gradova FBiH kako bi se ta vrsta pomoći sumirala na jedno mjesto i kao takva ispred BiH jedinstveno doznačila Ukrajini.

- Nakon kontakta s gospodinom Miniailom kontaktirao sam predstavnike Saveza općina i gradova FBiH sa prijedlogom da to uradimo preko Saveza jer smatram da je bolje, brže i proceduralno lakše, a i u cilju da svi koji su spremni izdvojiti sredstva sumiraju pomoć na jedno mjesto s kojeg bi se sredstva ispred BiH transferirala Ukrajini, tako svaki grad, općina ili kanton to ne bi morao raditi sam za sebe i vršiti pojedinačne uplate. Bihać je prošao ratne strahote i bio u okruženju, tako da sigurno razumijemo kroz šta ukrajinski narod sad prolazi, a migranatska kriza nas je podsjetila šta znači solidarnost i da je svaka vrsta pomoći dobrodošla i zato smo spremni pomoći, rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.