Bihać: U kantonalnoj bolnici planiraju unaprijediti i proširiti odjele i njihovu funkcionalnost za potrebe pacijenata

.
Sredstva iz Programa finansijske konsolidacije Vlade Federacije BiH u iznosu od 3,2 miliona maraka koja su dodijeljena Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću biti će iskorištena za izgradnju novog objekta za Centar urgentne medicine, na čijem će sadašnjem mjestu biti osposobljena interventna kardiologija…

Povod za ovaj, kako ga nazivaju generacijski projekt, jeste rekonstrukcija i proširenje već postojećih bolničkih odjela u centralnoj zgradi kantonalne bolnice. Jedan od odjela je i Kardiologija uz koju će biti smješten Interventni odjel.

U toku je izrada idejnog rješenja, a iz resornog ministarstva je upućena nota Kantonalnoj bolnici u kojoj se preporučuje dodatna edukacija osoblja u Centrima interventne kardiologije, poput onog u Tuzli. Educiranim kadrovima i novim odjelom bi se, prema riječima Ermina Goretića, direktora kantonalne bolnice, pacijentima sa srčanim problemima povećala šansa za preživljavanje i brži oporavak.

Renoviranje odjela u ‘Foči’ – centralnoj zgradi Kantonalne bolnice, ne koče finansije, kako nam je kazao ministar finansija u Vladi USK-a Muris Halkić, jer je njih već osigurala Vlada Federacije i riječ je o sredstvima iz Programa finansijske konsolidacije za 2024. godinu u visini od 3,2 miliona maraka. Problem, koji može usporiti zamišljene planove, se ponavlja i teško je rješiv, a radi se o nedostatku građevinskih firmi.

Nedostatak ponuđača radova najbolje se vidi u primjeru Javnog poziva za rekonstrukciju odjela porodilišta, koji je raspisan čak 7 puta, posljednji 8 je još uvijek otvoren, dosad se za izvođenje traženih radova nije prijavila niti jedna firma.