Bihaćka Trahanijada okupila 17 učesnika na takmičenju za najbolju tarhanu

123aa
U Bihaću se danas održava takmičenje u pravljenju najbolje tarhane, a 17 učesnika će se boriti za titulu Trahanijade 2021.

Na ovogodišnjem izdanju Trahanijade učešće je uzelo 17 takmičenja koji s organizatorom žele promovisati kulinarsku tradiciju kroz pripremu ovog specijaliteta, a koju, kako kažu treba čuvati kao domaći brend koji osvaja zapadna tržišta i kao specijalitet zalazi u mnoge kuhinje.

"Prilika je ovo i da se upoznamo s načinima pravljenja tarhane, po krajiškom ili nekom drugom receptu", kazali su organizatori.

Prisutne će dodatno uveseliti, zabaviti i motivisati tamburaški sastav Bedem iz Bihaća, kao i Kulturno-umjetničko društvo Ašik Kaldrma uz folklornu tačku.

Najbolju ekipu očekuje posebno izrađena nagrada koju je Turistička zajednica Grada Bihaća kreirala u saradnji s malom lokalnom tvornicom sreće posvećenom stvaranju unikatnih i elegantnih kreacija od prirodnih materijala - Craft&Timber.

Tarhana će se pripremati isključivo na plinskim kuhalima. Loženje vatre na pomenutoj lokaciji bihaćkih Gelendera nije dozvoljeno, a žiri za proglašenje najbolje skuhanih jela i pobjednika manifestacije Trahanijada 2021 čine: Suzana Jahić (profesor na Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću, Prehambeni odsjek), Majda Piralić (koordinatorica projekata na polju kulture & Centra KRAK) i Alaga Bajrić (kuhar).