Bihaćki gradonačelnik održao sastanak s kantonalnim ministrom za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida

.
Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić ugostio je danas u Gradskoj upravi kantonalnog ministra za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Esada Bašagića i njegove saradnike.

 

Resorni ministar Bašagić upoznao je gradonačelnika Sedića da je Ministarstvo u budžetu za ovu godinu planiralo brojne aktivnosti koje se tiču prava iz Zakona o dopunskim pravima branilaca. Primanja naših boraca starosti do 57 godina, prema riječima ministra, bit će povećana za četrdeset posto.

Dogovorena je izgradnja novih i obnova postojećih spomen-obilježja na području grada Bihaća, te njihovo tekuće održavanje.

Gorući problem koji, prema riječima gradonačelnika, u posljednjoj deceniji zaokuplja građane Bihaća je neophodno čišćenje i uređenje centralnog spomen-obilježja braniocima Bihaća na gradskom mezarju Humci. Svi oni koji ga posjećuju svjedoci su da je vremenom pretrpjelo izvjesna oštećenja.

Gradonačelnik je ministra upoznao i s inicijativom da se u MZ Orašac izgradi Spomen-soba svim učesnicima odbrambeno-oslobodilačkog rata s područja Ljutočke doline za koju se iznalazi odgovarajuća lokacija.