Bihaćki srednjoškolci u borbi za veći stepen medicinski potpomognute oplodnje u USK

33
Svake godine se u BiH održava projekt “Ja Građanin” koji se realizira u sklopu Civitas projekta.

 

Učenici pohađaju treći razred Medicinske škole Bihać, ali i učenici čija je to možda buduća profesija, ove godine su za problem uzeli temu o kojoj se malo priča, a postoji mnogo ljudi koji se nalaze u samom procesu toga.

 

Naime, tema govori o medicinski potpomognutoj oplodnji te njen naziv glasi: “Ispunjenje moga sna - In vitro fertilizacija”.

 

Prvobitni cilj im je da prošire vidike našoj okolini i dokažu da medicinski potpomognuta oplodnja nije "tabu" tema, te da je to nešto o čemu treba mnogo više govoriti, te samim tim da utječu i na grane vlasti što se tiče financijske strane, jer u USK kantonu ovakvi parovi nisu naročito financijski podržani.

 

Zato, ovogodišnji projekt podržavaju brojni ginekolozi, ministar zdravstva kao i Zavod za zdravstveno osiguranje.

 

Nadamo se da ćemo uspjeti u svom cilju i da će ova tema prestati biti zabačena te ugledati svjetlo dana. Time ćemo sigurno pomoći ljudima koji su se nalazili ili se nalaze u istom ili sličnom problemu. Naš moto je “Podržimo ih i pokažimo da je to sve dio današnjice.”- poručili su za portal Cazin.net srednjoškolci iz Bihaća, koji aktivno rade na realizaciji ovoga projekta u okviru Civitas.