Bil Klinton na proslavi 75. godišnjice državnosti BiH

Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBH) sinoć je u Vašingtonu organiziralo gala večeru povodom 75 godina od obnove bosanskohercegovačke državnosti u Mrkonjić-Gradu.

Bivšem predsjedniku SAD Bilu Klintonu (Bill Clinton) uručena je nagrada za životno djelo i za njegovu ulogu u zaustavljanju agresije na Bosnu i Hercegovinu.

- Osjećam se grozno zbog ishoda Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali tada nam je bilo bitno da zaustavimo rat. Nije vam potreban sistem poput Dejtona za političku paralizu, jer se ondje gdje nema razlike između činjenice i fikcije lako može izgubiti sve – kazao je sinoć Klinton.

Posebna priznanja dodijeljena su i generalima Gordonu Salivanu (Sullivan) i Vesliju Klarku (Wesley Clark), bivšem zapovjedniku NATO-a za Evropu, te bivšem članu Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću.

Priznanja su uručena i Saneli Dijani Dženkins (Jenkins) te predstavniku neprofitne Fondacije ''Hastor'' za pomoć djeci i mladima iz BiH, kapetanu u američkoj vojsci Erminu Mujezinoviću te reditelju Bilu Karteru (Bill Carter).

Predsjednica ACBH Ajla Delkić istakla je da su građanke i građani BiH postali ponosni Amerikanci i Amerikanke jer te dvije države veže tradicija prihvatanja drugog i drugačijeg.

- BiH i SAD su bile na istoj strani i protiv Hitlera i njegovih četničkih i ustaških saveznika, kao i protiv genocidnih namjera režima Slobodana Miloševića – naglasila je Delkić.

Ona je dodala da je danas glavni cilj svih koji vole BiH da se konačno poraze snage koje traže uvođenje tiranije manjine nad demokratskom većinom.

Gala večeri prisustvovali su i visoki predstavnik za BiH Valentin Incko (Inzko), Haris Hrle, ambasador BiH u SAD, bivši ambasadori SAD u BiH i Hrvatskoj Kliford Bond (Cliford), Tomas Miler (Thomas Miller), Džejms Foli (James Foley), bivši šefovi Misije OSCE-a u BiH Robert Beri (Barry) i Džonatan Mur (Jonathan Moore), bivši specijalni izaslanik predsjednika SAD za Federaciju BiH Danijel Server (Serwer)...