Bilal Kovačević je novi krajiški hafiz Kur'ana Časnog

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić upriličio je prijem za novog hafiza Kur'ana Časnog iz Velike Kladuše hafiza Bilala Kovačevića i njegove roditelje. Hafiz Bilal je prije nekoliko dana pred komisijom Rijaseta IZ u BiH i zvanično proučio cijeli Kur'an napamet i stekao titulu hafiza Kur'ana Časnog. 

 

Bilal Kovačević, svršenik Gazi Husrev-begove medrese i student prve godine Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu je pred komisijom Rijaseta IZ u BiH 23. decembra 2019. godine i zvanično proučio cijeli Kur'an napamet i stekao titulu hafiza Kur'ana Časnog.

Hafiz Bilal Kovačević je odrastao u Zborištu, mjestu koje administrativno pripada općini Velika Kladuša, a džemat istoimenog mjesta pripada Medžlisu IZ Bužim, a od prije nekoliko godina živi sa roditeljima u Velikoj Kladuši. Njegov babo je Bećo-ef. Kovačević, dugo godina je slovio za najboljeg muallima bihaćkog muftijstva i jedan je od vrijednih imama koji radi i djeluje na prostoru Medžlisa IZ Velika Kladuša.


Tim povodom je u četvrtak, 26. decembra 2019. godine muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić upriličio prijem za hafiza Bilala Kovačevića i njegove roditelje Beću i Esmu Kovačević.
 

 

Image

 

U iznimno prijatnom razgovoru kojeg su na momente prekidale i emocije i suze radosnice, razgovarali su o počecima učenja Kur'ana napamet, iskustvima, metodama hifza kroz koje su prolazili i mnogo drugih tema o hifzu se spomenulo tokom ovog prijatnog razgovora. Muftija je čestitao hafizu i njegovim roditeljima na ovom velikom činu i poželio im još mnogo uspjeha u životu i radu.


Bećo-ef. Kovačević je dvadeset pet godina u službi imama, pred njim je hatmu proučilo 450 djece, ali osjećaj da je njegovo dijete postao hafiz Kur'ana je osjećaj koji se ne može ni opisati niti drugima prenijeti.

 

 

Image

 

Hafiz Bilal je aktivno učio hifz godinu dana i sedam mjeseci pred svojim muhaffizom hafizom Nedžad-ef. Ćemanom, za koga ističe da je prava Božija blagodat imati takvog muhaffiza koji nikada nije štedio sebe i svoje vrijeme i bio konstantno na raspolaganju prilikom učenja hifza. Istakao je također važan motiv koji ga je motivisao da počne učiti hifz, a to je svakako želja njegovih roditelja da imaju sina hafiza i čuvara Kur'ana Časnog.


Njegova majka Esma naglašava da je jedan od najsretnijih dana u njenom životu je upravo taj kada je njen mlađi sin postao hafiz Kur'ana Časnog i da je to veliki mubarek za roditelje i cijelu zajednicu.