Granična policija BiH u Bileći zaplijenila oko 200 kilograma skanka

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine zaplijenili su oko 200 kilograma opojne droge skank u graničnom pojasu na području Bileće.

Drogu su iz Crne Gore u BiH pokušali prokrijumčariti R. B. (1978), M. K. (1978), M. K. (1977) i N.V. (1983), državljani Crne Gore. Otkrivena je na više mjesta u Mercedesu bh. registarskih oznaka, dok su dva vozila, crnogorskih registarskih oznaka bila prethodnica, odnosno imala su ulogu "čistača“. O događaju je obaviješteno Tužilaštvo BiH i u toku je daljnji kriminalistički rad na ovom predmetu. 

Zapljena pomenute droge nastavak je kontinuiranog rada pripadnika GP BiH na sprečavanju nezakonitog prometa opojnih droga.

"Količine oduzetih opojnih droga i evidentiranih slučajeva tokom protekle dvije godine premašuju statistike iz prethodnih godina. Bolji rezultati proizvod su kontinuiranog rada pripadnika GP BiH na suzbijanju zloupotrebe opojnih droga i ovom prigodom želim se zahvaliti pripadnicima GP BiH na svim aktivnostima koje poduzimaju u zaštiti državne granice unatoč nedovoljnim uvjetima za rad. Tokom devet mjeseci 2018. pripadnici GP BiH evidentirali su 68 krivičnih djela u vezi sa opojnim drogama u kojima je prijavljeno 75 osoba“, izjavio je direktor G PBiH Zoran Galić, dodavši da će aktivnosti sprečavanja nezakonitog prometa droga i drugih oblika prekograničnog kriminala biti prioritet i u narednom periodu.

Podsjećamo da su pripadnici GPBiH tokom 2016. godine otkrili i oduzeli više od tone opojne droge marihuana i zasada Cannabis sative. Najveća zapljena marihuane u toj godini bila je na području Trebinja kada je oduzeto 343 kilograma opojne droge, dok je ostali dio droge zaplijenjen na području Velike Kladuše, Brčkog, Gruda, Bijeljine, Gacka i drugih mjesta.

Također, u proteklom periodu pripadnici GPBiH kontinuirano su pružali asistenciju drugim policijskim agencijama u borbi protiv nezakonitog prometa opojnih droga.

Izvor: