“Bilo je strašno, voda je nosila sve”

Nakon poplava uzrokovanih jakom kišom i topljenjem snijega, koje su pogodile veći dio Bosne i Hercegovine proteklog vikenda, mnogi građani bore se sa ispumpavanjem vode iz svojih domova i čišćenjem mulja i blata koje su nanijele bujične vode.

Naselje Skradno kod Busovače u nedjelju je pogođeno poplavama, a stanovnici ovog mjesta danas čiste svoja dvorišta i kuće od vode i blata, javlja Anadolu Agency (AA).

Na terenu u mjestu Skradno nalaze se i pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite koji mještanima pomažu sa ispumpavanjem vode iz kuća i dvorišta.

Image

“Mi se nalazimo u Busovači od jučer popodne, kada se situacija smirila. Krenuli smo na uklanjanje vode, uspostavili smo sinoć kasno saobraćajnicu, ulaze i izlaze iz Busovače tako da je to bilo prioritet. Sada radimo na ispumpavanju vode iz i oko objekata i tu će biti danas čitav dan posla. Očekujemo da već tokom dana počnemo sa dopremanjem pitke vode za stanovništvo na području općine Busovača, jer će biti problema, a vidjet ćemo i sa ostalim strukturama da nam cisternama dovezu vodu”, kazao je Solak.

Image

U ostatku Federacije BiH, kako je dodao, situacija se normalizovala i radi se na otklanjanju otpada i šuta, svega što je voda donijela. Na terenu su i građevinske mašine.

“Bitno je naglasiti da su padavine prestale, moguće je u toku dana da pada slaba kiša ili snijeg, kao što je ovdje, ali ne bi trebalo biti ništa značajnije”, rekao je Solak, dodavši kako su vodostaji rijeka u opadanju.

Image

“Ostale vode, Bosna i njene pritoke su u blagom opadanju, jutros oko 2 sata je bio peak od nekih 612 cm u Maglaju, a sada je već voda opala za nekih pola metra. I dalje ćemo biti prisutni na terenu u Federaciji i borit ćemo se”, rekao je Solak.

Marinko Stapić, mještanin Skradnog, rekao je kako je ovo najveća poplava otkako on živi u ovom mjestu.

 

Image

“Ovo je najveća poplava, sinoć se dobro izlilo. Bilo je strašno, štete su velike, možete i sami vidjeti. Blato je veliko svuda, trebat će mi nekih 10 dana da očistim svoje dvorište. I prije se izlivala voda, ali nikada ovako”, rekao je Stapić.

Luca Stapić , 83-godišnja mještanka Skradnog, sjeća se poplave od prije 20 godina, a za ovu posljednju kaže da je bila strašna.

Image

Mještanima u narednim danima preostaje čišćenje mulja, blata i vode koje je rijeka Kozica, pritoka Lašve, nanijela u ovom mjestu, te saniranje šteta od poplava.

Image