"Bilo mi žao gledati Zvizdića kako posmatra pravno nasilje koje provodi Krišto"

Bilo mi je žao gledati gospodina Zvizdića kako posmatra pravno nasilje koje provodi gospođa Krišto. Ali on je tamo zahvaljujući devet glasova SDA i ostatku glasova koji su došli iz HDZ-a i SNSD-a. Njegova pozicija znatno ovisi od HDZ-a i SNSD-a i njemu ne preostaje ništa drugo nego da posmatra to pravno nasilje, kazao je za N1 poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, Damir Arnaut.

Još jedna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prekinuta je bez rezultata. Vaš komentar na dešavanja na sjednici?

Pravna anarhija iz VSTV-a se prenijela u Parlamentarnu skupštinu. Imali smo dvije sporne odluke predsjedavajuće Krišto koje su potpuno pravno neutemeljene. Prva sporna odluka je termin "kvorum za odlučivanje" koje ne postoji nigdje, ni u Ustavu niti u Poslovniku. Postoji samo kvorum za rad. Krišto je u potpunosti izmislila taj termin. Druga sporna situacija je da se o dnevnom redu Parlamentarne skupštine ne glasa. Možete pogledati posljednjih 10 godina i vidjeti da se nikad nije glasalo za dnevni red. Glasa se samo o izmjenama i dopunama dnevnog reda. To je jedno pravno naselje. Najgore je što je sve ovo izvedeno samo u svrhu zaštite onog što se dešava u VSTV-u.

Kolegij radi blokadu Predstavničkog doma. Bilo mi je žao gledati gospodina Zvizdića kako posmatra pravno nasilje koje provodi gospođa Krišto. Ali on je tamo zahvaljujući devet glasova SDA i ostatku glasova koji su došli iz HDZ-a i SNSD-a. Njegova pozicija znatno ovisi od HDZ-a i SNSD-a i njemu ne preostaje ništa drugo nego da posmatra to pravno nasilje, prenosi N1.

Nijedna stranka ili strana ne može samostalno blokirati rad Parlamenta. Ali kada predsjedavajuća Krišto ne želi sazvati sjednicu bilo koji od predsjedavajućih može na svoju inicijativu to uraditi. Od Radmanovića ne očekujemo da to uradi, ali je pitanje zašto to Zvizdić ne radi. Možda on čeka 6. avgust kada će preuzeti predsjedavanje.