Biotehnički fakultet i MZ Skokovi u borbi protiv ambrozije (FOTO)

Home

Biotehnički fakultet i MZ Skokovi u borbi protiv ambrozije (FOTO)


Sezona alergija doseći će vrhunac cvjetanjem ambrozije od kraja jula pa sve do kraja oktobra pojavom prvog mraza.

Od svih korovskih biljaka koje su se udomaćile u BiH ambrozija je jedna od najopasnijih, jer potiskuje autohtonu floru i mijenja biljni pokrov što dovodi do velikih šteta u poljoprivredi. Najviše ugrožava zdravlje ljudi, te bi njeno iskorjenjivanje trebalo biti prioritet u svim lokalnim zajednicama.

ambrozija

Zato su profesori sa Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću u saradnji sa Ministarstvom za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a te Službom za poljoprivredu Grada Cazina započeli projekat „Borba protiv ambrozije“.

U sklopu projekta u 12 mjesnih zajednica u Cazinu i Bihaću bit će podijeljene kosilice i herbicidi kako bi se u akcijama čišćenja smanjile površine pod ambrozijom.

am

Upravo jedna takva akcija uspješno je realizirana jučer, 3. jula, u cazinskoj MZ Skokovi, u zaseoku Duratovići (Brezova Kosa), u kojoj je učestvovalo četrdeset mještana. 

ambrozija

Više o ambroziji, njenoj štetnosti te sprječavanju i suzbijanju za Cazin.NET govorio je agronom Bekir Dolić, dipl. ing, koji je bio dio jučerašnje akcije:

Ambrozija (lat.Ambrosia artemisiifolia) je biljka iz porodice Asteraceace. Vrlo je često susrećemo kao korovsku biljku unutar naših poljoprivrednih kultivisanih zasada. Na području BiH poznata je i pod nazivima: fazanka, partizanka, paradajzuša, fazanuša itd. Porijeklom je iz Sjeverne Amerike, odakle je u Evropu uvezena kontaminiranim paketima sjemena. Budući da ima izraženo veoma agresivnu rerodukcijsku moć, brzo se je proširila po Evropi i na poljoprivrednim, ali i na nepoljoprivrednim zemljištima.

Iako postoje različite kontroverze po pitanju štetnosti i koristi ove biljke po čovjeka, svaka biljka, koja nastanjuje kultivisani usjev neke poljoprivredne kulture značajne za čovjeka i njegovo gazdinstvo, predstavlja korov i ona umanjuje prinos osnovnog usjeva ili dovodi u pitanje općenito njegovo dospjeće, tj.dobru i uspješnu berbu/žetvu/skladištenje, te se takve biljke moraju uklanjati različitim metodama iz osnovnog usjeva.

Ne treba uklanjanje korovskih biljaka shvatiti zdravo za gotovo te ja nisam za nepromišljeno uklanjanje biljaka herbicidnom grupom pesticida ili slično, ali uzgoj biljaka za ishranu čovjeka ili za ostale potrebe gazdinstva je postalo financijski skup proizvodno-tehnološki postupak te smo prinuđeni da uklanjamo korove iz naših usjeva, a među njima i ambroziju.

Pojavljuje se kao korov u skoro svim značajnim biljnim kulturama unutar gazdinstva kao što su: pšenica i ostale strne žitarice, grahorice, uljarice, unutar bašta kao korov u povrtlarskim usjevima te unutar usjeva djetelina i trava, a najčešće u usjevu lucerke (sedmakinje).

O njenim štetnostima po ljudsko zdravlje ne bih puno govorio budući da medicina nije moje naučno područje.

ambrozija

Prilog o ovom značajnom projektu na području Grada Cazina možete pogledati večeras u 20:00 sati na TV kanalu RTV Cazina.

prilog
ambrozija
ambrozija

(M. Selimović/Cazin.NET)

 

Topic
Objavio: Tue, 04/07/2017 - 17:22

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top