fbpx Biotehnički fakultet: Projekt ''Borba protiv ambrozije''

Biotehnički fakultet: Projekt ''Borba protiv ambrozije''

Home

Biotehnički fakultet: Projekt ''Borba protiv ambrozije''


Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću, u suradnji sa Ministarstvom za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK pokrenuo je projekt ''Borba protiv ambrozije'' i pozivao sve građane da organiziraju u svojim lokalnim zajednicama akcije uklanjanja ove opasne biljke.

Okrenite se oko sebe i uklonite je!

- Danas se u svijetu obilježava Dan borbe protiv ambrozije! Zato vas pozivamo da obratite pažnju na ovu biljku i borite se protiv nje! Tamo gdje je moguće isčupajte je iz korijena, pokosite travnjake i priključite se borbi protiv ambrozije. Ovo je vrijeme kada ambrozija počinje cvjetati, što znači da će se uskoro njen polen pojaviti u zraku. Ambrozija je vrlo jaka alergena biljka i štetna je za zdravlje ljudi. Uzrokuje alergijske reakcije s kojima se je teško nositi i na žalost, jako je puno naših sugrađna kojima predstoje veliki zdravstveni problemi zbog ambrozije. Osim toga, to je biljka koja se smatra jednim od najopsnijih korova i uzročnik je velih šteta u poljoprivredi, kazali su iz Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću.

Jedan od najvećih problema je što je trenutno epicentar širenja ambrozije upravo na području Bosne i Hercegovine, pa tako i kod nas na Unsko-sanskom kantonu. 

U borbu protiv ambrozije pozivani su ovim putem svi građani da se pridruže akcijama uklanjanja ove biljke 03.07.2017. godine u Cazinu i 05.07.2017. godine u Bihaću!

 

(Izvor: Abc.ba)

Topic
Objavio: Sat, 24/06/2017 - 16:43

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top