Bišćani i Kladuščani poručuju: Ne želimo ponovno aktiviranje Bire i tražimo zatvaranje Mirala

.
Danas su se neformalne i zasebne grupe građana u Velikoj Kladuši i Bihaću okupile u svojim gradovima, poručivši nadležnim da je došlo vrijeme da se Miral zatvori, te da se ostane pri stavu da se Bira ne može ponovo aktivirati kao prihvatni centar.

 

VELIKA KLADUŠA / BIHAĆ, 3. oktobra -Neformalna grupa građana Velike Kladuše putem društvenih mreža jučer je najavila, a danas organizovala mirni protest ispred migrantskog kampa „Miral“ u Polju.

 

Na ovaj način željeli su da iskažu svoje nezadovoljstvo rješavanjem migrantske krize, ali i da poruče odgovornima da je došlo vrijeme da se ovaj kamp zatvori.

 

Do ovog okupljanja došlo je nakon jučerašnjeg sastanka u Sarajevu između ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića i predstavnika IOM-a sa premijerom USK- a Mustafom Ružnićem i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, na kojem je zaključeno da se kamp „Miral“ neće zatvoriti u predviđenom roku i željenom dinamikom. Na taj način opet neće biti sprovedena odluka Općinskog vijeća Velike Kladuše niti zaključak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona o zatvaranjau kampa „Miral“.

 

I u Bihaću su se danas, ispred zatvorenog kampa Bira spontano okupili građani. Žele na takav način pružiti podršku kantonalnom premijeru Mustafi Ružniću i gradonačelniku Bihaća Šuhretu Fazliću, ali i poručiti državnim institucijama i vlastima da u Biru neće ući nijedan migrant.