Bišćani obilježili Dan logoraša Bosne i Hercegovine

U organizaciji Udruženja logoraša Grada Bihać danas je polaganjem cvijeća i prigodnim obraćanjem na lokalitetima bivši logora Vojske RS-a u bihaćkim naseljima Račić i Ripač obilježen Dan logoraša BiH, saopćeno je iz ureda gradonačelnika. 

Ove godine, pored preživjelih logoraša i predstavnika Grada Bihaća i Vlade USK-a, prisjećanju na stradanja logoraša prisustvovali su i učenici OŠ Prekounje –Ripač i OŠ Kulen Vakuf –Orašac.

Preživjeli logoraši sa današnjeg okupljanja poslali su poruku da se zločini nad logorašima nikada ne smiju zaboraviti, a prava logoraša kroz zakonske propise moraju se posebno urediti.

„Mi Bišćani moramo govoriti mladim naraštajima o stradanjima logoraša, ali isto tako moramo biti ponosni što na slobodnoj teritoriji tadašnjeg Bihaćkog okruga nije bilo logora niti zločina nad zarobljenim vojnicima. To je potvrda naše časne i herojske borobe koju moraju znati upravo učenici koji i danas prisustvuju prisjećanju Dana logoraša BiH“- kazao je gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Zajedno sa predstavnicima Grada Bihaća zločina nad civilnim stanovništvom grada Bihaća, a posebno mještana Ljutočke doline koji su tokom agresije na BiH u logorima Račić i Ripač bili izloženi neljudskoj torturi, mučenjima i ubistvima, prisjetili su se prigodnim obraćanjima Hadis Jusić, Savjetnik premijera USK-a, Hamdija Abdić, gradski vijećnik i ratni komandant i Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

Kada je 1992. napadnuta Ljutočka dolina od strane srpske agresorske vojske zarobljeno je 210 muškaraca, žena i djece. Svi punoljetni muškarci su odvedeni u logore od Drvara do Prijedora. Jedan od tih ligora nalazi se u Ripču iz kojeg razmjenjeno  70 ljudi, a njih 84 je zvjerski ubijeno i bačeno u jamu Bezdana na Tihotini, koja se simbol stradanja ljudi Ljutočke doline.