Bišćanka Amra Šabić-El-Rayess dobila nagradu u iznosu od 750 000 dolara od Sjedinjenih Američkih država

.,
Bišćanka Amra Šabić-El-Rayess sinoć je podijelila vijest da je od Sjedinjenih Američkih država dobila čak 750 000 dolara za istraživanje i rad u polju prevencije mržnje, radikalizacije i nasilja kroz intervenciju u razredima američkih škola i obrazovnih institucija.

Cijeli tekst naše Bišćanke prenosimo u cjelosti:

Dragi Moji,

Nevjerovatna vijest koju zelim podijeliti s vama! Danas sam od svog univerziteta (Columbia Univerzitet) obavjestena da sam od federalne vlade Sjedinjenih Americkih Drzava dobila zaista veliku nagradu u svijetu akademije u iznosu od $750,000 dolara. Nagrada ce podrzati moje istrazivanje i rad u polju prevencije mrznje, radikalizacije i nasilja kroz intervenciju u razredima americkih skola i obrazovnih institucija.

 

S ovim sredstvima ce za mene zapoceti veliki rad u naredne dvije godine uz naravno tim mojih studenata koji su kljucan dio naseg kolektivnog uspjeha. Ovaj rad je poceo kroz program koji smo kreirali proslog semestra s ciljem edukacije obrazovnih radnika u SAD-u o mrznji i netoleratnosti prema Muslimanima. Sada uz ovu veliku podrsku americke vlade nadogradjujemo i sirimo ovu inicijativu na drzavni nivo.

 

Sva mrznja koju sam ja licno dozivjela zbog svog identita kao Bosnjakinja i kao Muslimanka je moja inspiracija da sprijecim slicna iskustva drugima bez obzira ko su i gdje su. Kao sto ja svojim studentima uvijek kazem, ne dozvolite da vam ikad iko kaze da ne mozete ili ne smijete ili da niste zasluzili da sanjate velike snove. Svi snovi su ostvarljivi uz ogroman rad, upornost i obrazovanje.