Bišćanka odgovorila savjetniku pri Ambasadi BiH u Vašingtonu: Idi u Rusiju ili Kinu

asd
Nakon intervjua u „Dnevnom avazu“, Mirza Pašić komentirao stavove profesorice Šabić-El-Rejes.

Bišćanka Amra Šabić-El-Rejes (Rayess), profesorica na čuvenom Univerzitetu “Columbia” u Njujorku, nedavno je publicirala knjigu „Mačka kojoj nikada nisam dala ime: Istinita priča o ljubavi, ratu i preživljavanju“, koja govori o agresiji na BiH.

Otvoreno pismo
Bio je to povod za intervju i za list „Dnevni avaz“, u kojem je govorila o knjizi, ali i svojoj karijeri, Bosni, percepciji svijeta i mnogi drugim temama. Nedugo nakon tog intervjua, objavljenog pod naslovom „Potrebno je obrazovati Amerikance o tome šta se desilo Bošnjacima“, na njenom profilu na mreži LinkedIn komentar je ostavio i Mirza Pašić, savjetnik pri Ambasadi BiH u Vašingtonu.

- Amerikance? Možda ste mislili Ruse i Kineze - napisao je Pašić.

Ubrzo je uslijedila reakcija profesorice Šabić-El-Rejes, koja je direktno odgovorila Pašiću. Uputila je i otvoreno pismo Ministarstvu vanjskih poslova BiH (MVP BiH).

- Gospodin Pašić, savjetnik pri vašoj ambasadi u Vašingtonu, direktno mi se i javno javio kroz komentar na profesionalnoj društvenoj mreži LinkedIn, gdje je na moju objavu mog ličnog intervjua pod nazivom “Potrebno je obrazovati Amerikance o tome šta se desilo Bošnjacima” dao komentar koji nije primjeren za osobu u diplomatskom koru BiH u SAD. Da se radi o profesionalnom diplomati BiH kojem su u interesu promocija, odbrana i predstavljanje interesa BiH, ovakav angažman dijaspore bi trebao doći kao poklon jer promoviram BiH u svom sopstvenom angažmanu, međutim, gospodin Pašić je našao za shodno da mi sugerira da ja ne treba da obrazujem Amerikance o tome šta se desilo u BiH, nego da sam ja “sigurno mislila na Kineze ili Ruse” - napisala je, između ostalog, El-Rejes.

On je diplomata
Na kraju je dodala da bi se ovakav komentar od prosječne osobe mogao protumačiti kao lapsus ali ne i diplomati.

Razlog pisma
- Odlučila sam ovo pismo napisati otvoreno jer su mnogi u BiH, kao i u dijaspori razočarani ovakvim ponašanjem diplomata BiH jer ovo nije izoliran incident. Ovaj primjer otežavanja rada dijaspore je norma ponašanja među onima koji se čvrsto drže svojih fotelja - navela je rođena Bišćanka.

Image
hrterg