Biserko: BiH je i dalje plijen u očima Srbije, Marićeva emisija nije slučajna

Sonja Biserko, osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije i svojevremeno članica tijela Ujedinjenih naroda (UN) u razgovoru za Radiosarajevo.ba kaže da se emisija "Ćirilica" koja je sinoć emitirana na srbijanskoj televiziji Happy, a čiji program preuzima i ATV iz Banje Luke, nije slučajno pojavila uoči 11. jula i još jedne godišnjice genocida u Srebrenici.

Piše: Faruk Vele

Prema Biserko, njezina suština je, zapravo, negiranje genocida.

Poziv ratnim zločincima

Urednik i voditelj ove emisije Milomir Marić kao goste je, podsjetimo, pozvao ratne zločince Vojislava Šešelja i Vinka Pandurevića.

"Nekoliko njih pričaju svoje priče koje obični gledalac i ne razumije, jer govore o situacijama koje mogu biti tačne ili netačne, ali taj širi kontekst niko nije dobio. Sve je vodilo ka tome: Da, desili su se ratni zločini, ali ovi nisu bili odgovorni. To je suština ove emisije", govori Biserko.

Cijela ta priča je, prema Biserko, intenzivirana od kada su "naprednjaci" Aleksandra Vučića došli na vlast.

"Znate da su i Nikolić i Vučić i ostali, da ne pominjem imena, govorili da to jeste zločin, ali da nije bilo genocida, i u svakoj prilici to govore već godinama", podsjeća sagovornica Radiosarajevo.ba.

Pitali smo Biserko zašto najviši srbijanski zvaničnici već godinama ne dolaze u Srebrenicu, koristeći kao izgovor incident 2015. godine, i da li je to izraz njihove politike prema Srebrenici:

"Upravo to kako ste rekli. Pokušali su da to iznivelšu tako što bi se progovorilo da je to ratni zločin, da je Srbija tamo išla, da su to učinili predsjednik Vučić i njegov prethodnik. Sve se svodi na negiranje genocida i onog što se desilo Bošnjacima. Stalno se javnosti predočavaju dokazi koji zapravo govore o tome da su Hrvati, Slovenci i Bošnjaci počeli rat, da je Srbija tu žrtva, da je Zapad napravio zavjeru protiv nje i da su tu Rusi jedini spasilac. Rusi obilno koriste tu srpsku frustraciju. Suprotno tome da smo na evropskom putu, Srbija se sve više zatvara u to svoje poricanje i okreće ka Rusiji. Ne zato što je Rusija opcija ,već zato što je podržava u toj frustraciji", naglasila je Biserko.

Srbija na čekanju

Srbija, prema Biserko, već nekoliko godina drži pod visokom tenzijom sve odnose u regonu.

"Naročito sa Hrvatima i Albancima, ali, naravno, i sa Bosnom, jer je Bosna  završna tačka u završetku krize i jugoslovenskih ratova. Na Bosnu se gleda kao plijen! Ona (za njih) ne postoji kao država, koju mi jesmo priznali, ali koja je, ipak, upitna. Stalno se podvlače i dobivaju prostor izjave Milorada Dodika da je to ne funkcionalna država, da je njemu glavni grad Beograda. Srbija je na čekanju. Ova situacija  traje zbog međunarodnih okolnosti, zbog toga što je EU u ovakvoj situaciji, Amerika, Rusija... Jako mnogo računaju na Rusiju. Rusija neće riješiti Srbima problem, ali će mešetariti i ometati evropski i evroatlanski put svih zemalja zapadnog Balkana", otvoreno upozorava Biserko.

 Potrebno je, smatra Biserko, gledati širi balkanski kontekst u vezi sa posljednjim dešavanjima, a posebno sa završetkom priče o Kosovu.

 "Vi znate da smo mi sada u situaciji kada Srbija mora nešto da očituje oko tog pitanja. Ono što se spinuje u našim televizijama, jeste da, ako se već rješava cjelovito albansko pitanje, treba ješavati i srpsko pitanje. To znači Republika Srpska. U tom kontekstu oni sagledavaju Bosnu i zločine jer ukoliko RS pripadne Srbiji, to će biti oslobodilački rat za ujedinjenje, kao što od početka tvrde. Oni u međuvremenu negiraju sve presude Haškog tribunala i sve što se očitovalo u tim postupcima pred Tribnalom. Smatraju da je to podvala i prostor negiraju", ističe ona.

 Kaže da Sarajevo treba da se koncentrira na presude Haškog tribnala.

 "Treba da ih izučava, da objelodanjuje, da ih ugrađuje u svoj sistem, svoj pravni okvir, Krivični zakon BiH i sve što treba da uslijedi nakon što se te presude stave na stol domaće javnosti. Ja bih bila više za to da se tome posveti nauka, a ne da se govori emocijama. Mnogo šire, ozbiljnije. To je jedini način da se nosite retorikom koja iz Beograda", naglasila je.