Biti prosvjetar isplativije u Sarajevu nego u Bihaću

Nastava u Bosni i Hercegovini je, skoro u svim školama, počela 2. septembra. Izuzetak je jedino Unsko-sanski kanton (USK), gdje već drugu sedmicu prosvjetari štrajkuju.

Razlog je što njihova osnovica plate nije izjednačena sa drugim budžetskim korisnicima u ovom kantonu, pa umjesto 151, dobijaju 145 eura, piše Radio Slobodna Evropa.

Da bi prekinuli štrajk, u srijedu su od Vlade tog kantona, na sastanku pregovaračkih timova Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja i Vlade, zatražili ispunjenje deset zahtjeva, no prvi i osnovni je izjednačavanje osnovice za obračun plata sa osnovicom drugih budžetskih korisnika.

Ostale zahtjeve prenosi, ispred pregovaračkog tima Sindikata Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Federacije BiH.

"Drugi zahtjev odnosi se na isplatu razlike plata koja po Kolektivnom ugovoru pripada uposlenima u obrazovanju od septembra 2018. godine do danas, sa preciznim planom dinamike isplate iste. Treći se odnosi na minuli staž koji se za razliku od drugih budžetskih korisnika za uposlene u obrazovanju računa samo za godine staža provedene u obrazovanju", kazao je Šatorović.

Vlada USK dostavila je Sindikatu obrazovanja tog kantona minimum zahtjeva koje je Sindikat postavio kako bi prekinuli štrajk u osnovnim i srednjim školama na području Kantona.

Prijedlog kantonalne Vlade već je upućen sindikalnim organizacijama na očitovanje i u četvrtak (12. septembar) do 10 sati će se znati da li je on prihvatljiv za prosvjetare ili ne.