Bivši borac VRS i glumac šokirao nacionalistička smeća: Da se ja nekome pravdam 30 godina nakon rata

.
Glumac Aleksandar Piksi Stojković je govorio o pomirenju, pozorištu i saradnji srpskog i bošnjačkog naroda 30 godina nakon rata, a u vezi sa atmosferom koja je stvorena zbog gostovanja sarajevskog pozorišta u Banjoj Luci.

“Da li vi smatrate da bih ja Aleksandar Stojković, borac prve kategorije, i ratni vojni invalid trebao imati zabranu da učetvujem na bilo kojem festivalu u Federaciji zato što sam bio pripadnik vojske Republike Srpske od prvog do zadnjeg dana i izgubio najbolje prijatelje, rodni kraj i najljepšu mladost.

Da ja nekome trebam da se pravdam zašto smo mi pozvali svoje kolege da odigraju predstavu i to trideset godina nakon rata. Dvije Vlade Republike Srpske i Federacije BiH neki dan su sjedile zajedno i sastančili, njih niko ništa nije pitao, možda među njima ima neki zlatni ljiljan tu. Možda ima neki koji je mene ranio 92, pa šta.

Osam godina nakon rata Njemačka i Francuska potpisali su prvi sporazum o saradnji i dan danas te zemlje sarađuju, a milione su ljudi jedni drugima ubili. Je li treba da živim u tome svijetu? Je li treba ja mom Marku da kažem nemoj slučajno da pređeš u Sanski Most, svom prađedu, mom đedu Jovanu na grob.

Svoje kolege saborce iz svoh udruženja pozivam da dođu kod mene, da sjednu sa mnom i da ne slušaju razne senzacionalističke natpise. Neka dođu i neka me pitaju, sve ću im reći, od njih ja ništa ne krijem, naša krv je ista”, odgovorio je Stojković danas na pitanje koje je uputio novinar RTRS-a.

 

Foto:Crna hronika