Bivši borci A RBiH u manjem entitetu ne mogu ostvariti pravo na egzistencijalnu naknadu

asd
Bivši pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine mlađi od 57 godina koji danas žive u gradovima i općinama susjednog entiteta Republike Srpska najavili su uskoro svoje proteste pred zgradom Vlade Unsko-sanskog kantona jer ne mogu ostvariti pravo na egzistencijalnu naknadu

Razlog tome je što ne mogu pribaviti uvjerenje da su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje budući da su ih vlasti RS skinule s evidencije Zavoda. Iako je, kako tvrdi predsjednik Saveza RVI-a USK-a Ale Hošić, premijer Mustafa Ružnić izdao direktivu Ministarstvu za pitanja boraca i RVI-a, da se iznađe rješenje ovog problema, ono nije pronađeno, a demobilisani borci na to upozoravaju.

Za razliku od nekadašnjih boraca Armije R BIH starijih od pedeset i sedam godina koji egzistencijalnu naknadu primaju s nivoa Federacije već drugu godinu, a u skladu s izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, bivši pripadnici Armije RBIH mlađi od 57 godina a žive u entitetu RS ne primaju egzistencijalnu naknadu. U „Udruženju veterana regije Prijedor 92-95“ koje okuplja bivše pripadnike Armije RBIH koji žive u entitetu RS, rješenje problema vide u ukidanju uvjerenja o nezaposlenosti. U Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i RVI-a kažu kako se uslov da je bivši pripadnik Armije godinu dana na evidenciji nezaposlenih da bih primao egzistencijalnu naknadu ne može ukinuti bez izmjena Zakona o pravima demobilisanih boraca.