Bivši general NATO-a otkrio kada bi Rusija i Ukrajina mogle prekinuti rat

.
Prekid vatre je moguć ako bi Zelenski pristao na "prijelazno razdoblje" za reintegraciju okupiranih teritorija poput Krima, rekao je Domruse

Bivši general NATO-a Hans Lotar Domruse (Hans-Lothar Domröse) izjavio je kako vjeruje da će Rusija i Ukrajina pristati na primirje i započeti pregovore o završetku rata u nekom trenutku 2023., kada "obje strane shvate da se ne miču s mrtve tačke".

Domruse, njemački vojni časnik koji je do 2016. vodio jedno od najviših NATO-ovih zapovjedništava, dodao je da bi pregovori mogli trajati dugo nakon početnog primirja. 

Završetak rata za sada je vrlo neizvjestan jer se ni jedna strana ne slaže oko uvjeta za postizanje mirovnog sporazuma.

Pregovori će trajati dugo

Očekujem primirje početkom ljeta, kada će obje strane reći: "Sada to više nema smisla". Do prekida vatre doći će 2023. godine - rekao je Domruse u razgovoru za portal Ukrajinska pravda. 

Međutim takvo bi primirje samo zaustavilo vojnu akciju. Za pregovore o okončanju rata trebat će znatno više vremena, smatra Domruse.

Prekid vatre znači da prestajemo pucati. Pregovori će vjerojatno trajati dugo. Trebate posrednika. Možda će to biti glavni sekretar UN-a Gutereš (Guterres), turski predsjednik Erdoan (Erdoğan) ili indijski premijer Modi, iako se niko zapravo ne nameće.

Rekao je i da bi pregovori o prekidu rata mogli biti teški jer su i Putin i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) naveli zahtjeve na koje druga strana ne pristaje.

Prekid vatre je moguć ako bi Zelenski pristao na "prijelazno razdoblje" za reintegraciju okupiranih teritorija poput Krima - rekao je Domruse.

 

Pregovori u zastoju

Nakon 10 mjeseci borbi i ogromnih gubitaka s obje strane, napori da se započnu pregovori su u zastoju. 

Ukrajina je posljednjih mjeseci postigla značajan vojni napredak, povrativši prethodno okupirani teritorij. Ali Rusija ne pokazuje znakove odustajanja, a Putin je navodno razmišljao o pokretanju nove ofanzive početkom ove godine.

Prošle je sedmice ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov naveo tri uslova za mir koja Kremlj neće prihvatiti, rekavši da je "očito da Kijev nije spreman za dijalog".

Rekao je da Rusija neće pristati na uklanjanje svojih trupa iz Donjecka, Krima te Zaporožja i Hersona koji su pripojeni u septembru. Rusija također ne bi pristala na plaćanje odštete ili na "predaju međunarodnim sudovima i slično".

 

Foto:Twitter