Bivši ministar u Vladi USK iz A-sda i sekretar oštetili Medžlis za 150 hiljada KM

asd
Bivši zastupnik i ministar iz A-sda u Vladi USK i predsjednik Islamske zajednice u Bosanskom Novom Jasmin Karabegović iz Bihaća te blagajnik i sekretar ovog Medžlisa Ramiz Kajtezović iz Bosanskog Novog osumnjičeni su da su zloupotrebama oštetili Medžlis za više od 150.000 KM, stoji u izvještaju policije.

Policija tereti Karabegovića da je 113.369 KM koje su namijenjene za kupovinu nekretnina za Medžlis uzeo sebi, a Kajtezovića da je iz blagajne podigao i nenamjenski potrošio 37.374 KM. Obojica su prijavljena prijedorskom Okružnom tužilaštvu. Karabegovića terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i povredu obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, a Kajtezovića za zloupotrebu položaja odgovornog lica i pronevjeru.

– J. K. sumnjičimo da je kao osoba imenovana za zastupanje Islamske zajednice u Novom Gradu/Bosanskom Novom, od aprila 2015. do februara 2019. godine, sa žiro-računa za unutrašnji platni promet, koji je otvorio u banci u Bihaću, sukcesivno podigao 114.890 KM. Riječ je o novčanoj doplati za razmjenu zemljišnih parcela, a novac je trebalo da bude uplaćen na poseban račun Medžlisa iz Novog Grada/Bosanskog Novog i potrošen za kupovinu nekretnine. Taj iznos osumnjičeni je evidentirao kao prihod u blagajni, a potom je kao lice ovlašteno za raspolaganje novčanim sredstvima, podigao 113.369 KM, pribavljajući tako protivpravnu imovinsku korist za sebe i za druga lica – saopštila je Policijska uprava Prijedor.

Dodali su da osumnjičenog J. K. još terete da je bez certifikata vodio knjigovodstvo Medžlisa, a knjigovodstvenu dokumentaciju ovjeravao kod ovlaštenog knjigovođe.

– Osumnjičenog R. K. teretimo da je od marta 2015. do februara 2019. godine, obavljajući dužnost blagajnika i sekretara, pribavljajući protivpravnu imovinsku korist za sebe i druga lica, iz blagajne Medžlisa isplatio novac od 37.374 KM, koji je nenamjenski potrošen. Osumnjičeni su oštetili Medžlis u Novom Gradu/Bosanskom Novom za 150.743 KM – saopštila je PU Prijedor.

Istraga o ovom slučaju pokrenuta je u martu 2020. na osnovu prijave u kojoj su pobrojane razne finansijske malverzacije i nezakonitosti počinjene na štetu Medžlisa. U prijavi se navodilo da se radi o pronevjeri više od 250.000 KM od prodaje vakufske zemlje u Bosanskom Novom, koja je bila vlasništvo Islamske zajednice.

Osumnjičeni Jasmin Karabegović bio je ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona. On je uhapšen u predmetu “Bosna”. Tada je dobio imunitet od krivičnog gonjenja u zamjenu za svjedočenje o zloupotrebama pri zapošljavanju u javnim preduzećima.