Bivši muftija Bekrić oslobođen optužbi za krađu novca u Australiji

.
Policija je u petak odbacila niz optužbi za prevaru protiv Jasmina ef. Bekrića (56), bivšeg muftije Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji, koji je u oktobru prošle godine bio priveden zbog sumnji da je zlupotrijebio donacije za ovaj džemat.

Kako javlja news.com.au, policija je odbacila niz optužbi protiv ovog vjerskog službenika za navodno unovčavanje čekova namijenjenih dobrotvornim aktivnostima, dok je Bekrić priznao krivnju za prekršaj s oružjem.

Bekrić je sa smiješkom danas izašao iz suda u Downing Centru nakon 20-minutnog ročišta na kojem je odbačeno 11 optužbi protiv njega.

- Bilo je sasvim prikladno da policija povuče optužbe za prevaru; moj klijent osjeća izuzetno olakšanje - rekao je njegov advokat Philip Strickland.

Odbačene optužbe uključivale su sedam tačaka za nepošteno stjecanje finansijske prednosti prevarom.

Svaka od tih optužbi odnosila se na odvojeni navodni incident u kojem je Bekrić bio optužen za unovčavanje čekova bosansko-australske islamske organizacije na svoj lični račun u Commonwealth Bank of Australia.

Depoziti su iznosili oko 40.000 dolara, navela je policija u sudskim dokumentima prije nego što je odbacila optužbe.

Ostale optužbe koje su odbačene odnosile su se na navodno davanje lažnih izjava na službenim obrascima, a jedna u kojoj se navodi da je Bekrić imao 6.500 dolara mogućeg ukradenog novca u svom posjedu.

Bekrić se izjasnio krivim po optužbi za oružje u vezi sa teleskopskom palicom koju je policija pronašla u njegovoj kući tokom pretresa prošlog oktobra.

- Moj klijent je uvijek tvrdio da je nevin po optužbama za prevaru, ali je priznao palicu. Veliki je bio pritisak imati ovakve optužnice nad glavom. Želim da čestitam policiji, mislim da je bilo prikladno da povuku optužbe - rekao je njegov advokat Strikland.

Bekriću će u srijedu pred istim sudom biti izrečena kazna zbog optužbe za palicu, odnosno posjedovanje zabranjenog oružja bez dozvole.

Podsjetimo, nakon što je priveden u oktobru prošle godine, Bekrić je podnio ostavku na poziciju muftije, a Izvršni odbor Islamske zajednice u Australiji (AISBiH) suspendovao ga je s mjesta imama Islamske zajednice u džematu Smithfield do okončanja postupka protiv njega.