Bivši premijer TK iznio teške optužbe na račun potpredsjednika SDA i predsjednika Sabora Islamske zajednice u BiH Safeta Softića

"Ti privatni dioničari u Vladi TK, odnosno Safet Softić, potpredsjednik SDA koji stoji iza cijelog ovog projekta, zatim Abdurahman Hodžić, vlasnik građevinske firme H&H koji se javno hvalio da nije član SDA, ali u ovom trenutku upravlja procesima unutar stranke i Enver Bijedić, već polako počinju s naplaćivanjem dividende", tvrdi Gutić.

Oštre kritike na rad svog stranačkog kolege, premijera TK Denijala Tulumovića na čiji račun je uputio elemente krivične korupcije, iznio je Bego Gutić, bivši premijer TK i predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK. Kritika se odnosila na donošenje izmjena i dopuna finansijskog plana Direkcije regionalnih cesta TK koje je Vlada TK usvojila po hitnoj proceduri na vanrednoj sjednici, a kojom se dodatno usmjerava 830 hiljada KM, pisao je Klix.ba.

"Takva odluka je pogodovala firmama koje već rade na ljetnom održavanju regionalnih cesta te će na jedan netransparentan način, bez raspisivanja tendera biti potrošeno 830 hiljada KM. Već ranije je na tri ili četiri godine sklopljen ugovor o ljetnom održavanju regionalnih cesta, što podrazumijeva saniranje udarnih rupa, košenje trave, čišćenje kanala... Ovdje je indikativno da je u posljednje četiri godine na poziciji ljetnog tekućeg održavanja regionalnih cesta svake godine dolazilo do ušteda od 150 do 400 hiljada KM. Svake godine smo na toj poziciji imali planirano 2.100.000 KM i odjednom Vlada TK u vrijeme ljetne pauze i kada ne postoje objektivni razlozi donosi takvu odluku. Ovdje se radi o klasičnom pogodovanju firmama koje se bave ovom vrstom posla i kao zastupnik koji je prepoznao klasičan primjer političke korupcije reagovao sam i upozorio premijera Tulumovića da ta odluka sadrži koruptivne elemente", rekao je Bego Gutić.

Gutić kaže da je Direkcija regionalnih cesta TK u ogromnim problemima, a najveći vidi u sistemu nadzora koji uopće ne postoji, posebno kod izvođača radova.

"Ovdje će se raditi o klasičnom fakturisanju radova koji neće biti izvršeni. Moj zadatak kao zastupnika i člana SDA u Skupštini TK je da ukazujem na anomalije. U kongresnim dokumentima SDA je kao jedan od prioriteta u svom radu stavila i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a u platformi za izbore na koju smo se pozivali tokom izborne kampanje također smo kazali da će to biti jedan od naših osnovnih zadataka. U planu i programu rada premijera također je to jedan od visokih prioriteta. Zadatak svih izabranih zvaničnika je da se na ovaj način bore protiv korupcije. Ima dušebrižnika koji će kazati da to trebaju raditi nadležne institucije. Mi, naravno, nismo policajci i tužioci, ali naš zadatak je da ukazujemo na ove probleme", smatra Gutić.

Gutić je kao drugu kritiku Tulumoviću naveo imenovanje Abdulaha Zukića na mjesto savjetnika premijera TK. Zukić je kao kadar SDA bio u sastavu Kantonalne vlade koju je predvodio Gutić, a na mjestu ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dobio je osuđujuću presudu za koruptivna krivična djela. Nedavno na njegovu adresu je stigla i nova optužnica koja ga tereti za nasilničko ponašanje.

"Još u vrijeme mog mandata premijera TK u stranci sam protiv Abdulaha Zukića pokrenuo inicijativu za njegovu smjenu i o tome se vodila rasprava na Kantonalnom odboru, na kojem se polagalo mišljenje da je to možda stroga sankcija te da mu se izda posljednje upozorenje. Tada su se dešavali određeni problemi, kao što su narušavanje međuljudskih odnosa u ministarstvu, čak se potukao i sa jednim od službenika te je intervenirala i policija, zatim, tu je bila i neodgovornost prema poslu koji je obavljao i slično. I pored svih tih njegovih subjektivnih anomalija koje je kao ministar imao, premijer Tulumović ga je odlučio imenovati za savjetnika. Bez obzira što Zukić možda formalno-pravno ispunjava uslove za imenovanje na poziciju savjetnika, postoji dostojnost u vršenju funkcije, a ja mislim da zbog pravosudnih postupaka protiv njega on nije dostojan te funkcije. Od toga će Tulumović i SDA imati samo štetu, a ne korist", naglašava Gutić.

Za trenutnu formaciju Vlade TK Gutić nije bio još od samog početka pregovora. Govorio je da će to biti privatna vlada nekolicine pojedinaca, a danas još jednom potcrtava svoj stav te tome u prilog dodaje problem s promjenom finansijskog plana Direkcije regionalnih cesta TK.

"Ti privatni dioničari u Vladi TK, odnosno Safet Softić, potpredsjednik SDA koji stoji iza cijelog ovog projekta, zatim Abdurahman Hodžić, vlasnik građevinske firme H&H koji se javno hvalio da nije član SDA, ali u ovom trenutku upravlja procesima unutar stranke i Enver Bijedić, već polako počinju s naplaćivanjem dividende", tvrdi Gutić.

Kantonalna vlada vrlo brzo će navršiti 100 dana svoga postojanja i ona se još uvijek bavi personalnim, kadrovskim rješenjima, a s druge strane postoje tri ozbiljna problema koja je napravila, kaže Gutić. Prvi je imenovanje ministra za boračka pitanja koji nije zadovoljavao stručnom spremom, a potom je podnio ostavku te je imenovan novi, zatim izmjenu finansijskog plana Direkcije regionalnih cesta TK, a na rećem mjestu je imenovanje Abdulaha Zukića, osuđivanog kadra SDA. Da li će ovaj subob u SDA TK značiti i kraj i pad ove vlade, znaće se ubrzo.