Bivši pripadnici HVO-a, Armije RBiH, HV-a, VRS-a, JNA i VJ odali počast žrtvama

Mješovita grupa ratnih veterana, 40-ak bivših pripadnika HVO-a, Armije RBiH, HV-a, VRS-a, JNA i VJ posjetili su u utorak mjesta stradanja i spomenike u Jajcu i tom prilikom odali počast stradalima.

Posjet je organizirao Centar za nenasilnu akciju (CNA) Sarajevo/Beograd u saradnji s RVI Jajce, HVIDR-om Jajce i Udrugom dragovoljaca i veterana Jajce.

Veterani su, zajedno s grupom mirovnih aktivista, obišli središnje spomenike posvećene poginulim pripadnicima HVO-a i Armije RBiH, neobilježeno mjesto stradanja srpskih civila u mjestu Bravnice, spomenik posvećen stradanju bošnjačkih civila u općini Jezero (RS), te spomenik poginulim vojnicima HV-a na Plivskom jezeru i HVO-u na Ćaninom Polju.

Osim mjesta stradanja, ratni veterani i mirovni aktivisti susreli su se i s predstavnicima lokalne vlasti u Jajcu koje su upoznali sa svojim aktivnostima na polju izgradnje mira i povjerenja, priopćio je CNA.

Predsjednik HVIDR-e Jajce Darko Samardžić poručio je kako je posjet svim mjestima stradanja pozitivan signal za Jajce.

"Mi se trebamo suočiti s prošlošću i gledati u budućnost, moramo barem našoj djeci stvoriti bolju budućnost. Ja sam ovo podržao u svoje ime, nadam se da većina ljudi koji su sudjelovali u ratu misli da trebamo ići ovim putem. Danas smo obišli spomenike gdje je mladost ginula i ja kad stanem pred bilo koji od tih spomenika mogu samo reći da mi je žao života i da se nadam da se takvo nešto nikad neće ponoviti", kazao je Samardžić.

"Došli smo u Jajce da obiđemo spomenike i mjesta stradanja i odamo počast svim žrtvama. Nas 40-ak ratnih veterana smoglo je snage da se suoči sa svim onim što rat jeste, sa svim stradanjima i s našom ulogom u ratu. Nažalost, ne možemo se vratiti u prošlost i promijeniti neke stvari, ali osjećamo potrebu i odgovornost da radimo na tome da nikada više rat ne bude opcija", kazao je Adnan Hasanbegović, ratni veteran Armije RBiH i član tima Centra za nenasilnu akciju.

Ratni veterani su danas položili cvijeće i odali počast stradalim srpskim civilima u Bravnicama nadomak Jajca gdje je u rujnu 1995. ubijen, prema navodima udruženja žrtava, 81 civil.

Nadežda Janković, koja je preživjela napad na kolonu civila u Bravnicama, danas je prisutnima ispričala kako za ovaj zločin nitko nije odgovarao,prenosi N1.

"Na čelu kolone civila koji su se povlačili iz Donjeg Vakufa bio je autobus koji je prvo pogođen granatom, a zatim je počela pucnjava po bespomoćnim civilima. U koloni su se nalazili isključivo civili, a prema našim saznanjima za napad su odgovorne jedinice Hrvatske vojske. Mi pozivamo na procesuiranje odgovornih, ne teretimo cijeli narod i uvijek naglašavamo da su nam u pomoć prvi priskočili pripadnici lokalnog HVO-a koji su nam ukazali prvu pomoć i prebacili ranjenike do bolnice", kazala je Janković.

Bravnice su još uvijek neobilježeno mjesto stradanja, a grupa aktivista 2018. privremeno je obilježila ovo mjesto i pozvala lokalne vlasti da omoguće postavljanje trajnog obilježja.

Nazif Kahrić, veteran MUP-a RBiH i Armije RBiH, pozdravio je ratne veterane kao jedan od domaćina iz Jajca.

"Mi danas ovdje živimo zajedno. Drago mi je da sam imao priliku sresti veterane iz regije i ispričati im o stradanju Jajca i našem povratku u ovaj grad. Češćim i intenzivnijim kontaktima braniteljskih udruženja u Jajcu, ali i šire, mislim da bi se stanje znatno popravilo, da bi se neke tenzije razriješile. Važno je da počnemo razgovarati jedni s drugima", kazao je Kahrić.

CNA od 2008. godine organizira posjete grupe ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i BiH mjestima stradanja civila i vojnika tijek proteklog rata. Posjete se organiziraju u partnerstvu s veteranskim asocijacijama i grupama iz svakog mjesta koje se planira posjetiti i do sada su ratni veterani u organizaciji CNA obišli 20-ak gradova u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

U CNA vjeruju da "zajedničke akcije bivših neprijatelja usmjerene ka obilježavanju stradanja i iskazivanju poštovanja spram svih žrtava, doprinose izgradnji povjerenja, razgradnji slika neprijatelja u našim društvima i šalju simboličnu, ali snažnu poruku pomirenja", navodi se u priopćenju.