Bjelorusija započela drugu fazu testiranja vojnih snaga, tvrde da je to reakcija na vježbe NATO-a

.
Ministarstvo odbrane Bjelorusije saopćilo je kako oružane snage ove države pomno prate dešavanja u susjednim zemljama te da će u skladu s tim organizovati drugu fazu ispitivanja spremnosti vojnih snaga.

 

Ministar odbrane Viktor Hrenin rekao je kako se u Bjelorusiji od 4. maja odvija iznenadna provjera snaga za reagovanje, a druga faza ovog testiranja trebala bi početi danas.

"Sve je to planirano kao adekvatan odgovor na vježbe koje se od 1. maja održavaju na teritoriji NATO zemalja pod nazivom 'Branilac Evrope'. Vidimo svaki njihov pokret, o kojim grupama se radi, na kojim poligonima i šta će raditi. Razumijevajući određene prijetnje, mi adekvatno reagujemo i raspoređujemo trupe na teritoriji države", rekao je Hrenin.

Tokom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, novinari su u Bjelorusiji pitali predsjednika ove države Aleksandra Lukašenka o vježbama koje NATO održava širom Evrope i koliko one mogu predstavljati prijetnju Bjelorusiji.

"Neka probaju. Vrlo pažljivo pratimo situaciju i uvijek sam govorio vojsci - ništa ne smijemo prepustiti slučaju. Ne smijemo ponoviti 1941. godinu i odgovorit ćemo na svaku prijetnju", rekao je Lukašenko.

Bjeloruski lider je također naglasio kako je uvijek bilo jasno da je vojska ove države protiv NATO-a.

"Međutim ne smijemo zaboraviti da iza Rusije stoji nuklearna sila. Mi imamo odgovarajući sporazum i često smo razgovarali o ovoj temi, naročito s Putinom", poručio je bjeloruski lider.

Na kraju, naglasio je kako je nemoguće pobijediti ljude koji se bore na svojoj zemlji i za svoju teritoriju.

"Zbog toga, hoće i nas i Rusiju da odvuku od Ukrajine. To su potpune budale koje se bave PR-om, a ne znaju kako živi običan poljski, litvanski ili njemački vojnik. Nikome ne treba rat", zaključio je Lukašenko.